Előre fizetős gázórája van? Vigyázzon!

Előre fizetős gázórája van? Vigyázzon!

Hiába töltötte fel előre gázóráját egy olvasónk, a szolgáltató mégis jóval több fogyasztást állapított meg. A Főgáz Zrt. szerint műszaki hiba történt, de előfizetőnknek nem csak ezzel akadt problémája az eljárásnál.

Budapesti olvasónk számolt be lapunknak arról, hogy több problémája adódott az előre fizetős gázórájával. Elmondta, idén januárban szerette volna feltölteni a mintegy másfél éve vásárolt órát. Mivel tudja, mennyi gázt használnak a családban, ezért kezdetben hasznosnak tűnt az előre fizetős rendszer. A művelet kezdetekor a rendszer azonban jelezte, jelentős, 47 ezer forintos tartozása van. Nem értette, ha előre fizet, akkor ez hogyan lehetséges. A szolgáltató Főgáz Zrt. ügyfélszolgálatán közölték vele, hogy a hőérték nem azonos azzal, amit megvettek. Egy szorzóról beszéltek neki, amit hőérték-különbözetnek neveztek el. Nem tudott mit tenni, befizette a számára érthetetlen tartozást.

A következő feltöltésnél azonban megint jelezte a rendszer, hogy tartozik, ekkor több ezer forintot állapított meg. Az ügyfélszolgálaton csak azt sikerült kiderítenie, hogy sokaknak van hasonló problémájuk. Közölték vele, a gázóra vélhetően ereszt, kérvényt kellett írnia a tartozás elengedése miatt. Megtudta, volt olyan ügyfél, aki nem töltött pénzt a kártyára, mégis tudott fűteni.

– Néhány nap múlva egyeztetés nélkül megjelentek a szolgáltató munkatársai, és lecserélték az órát. Véletlenül volt csak otthon egy rokonom. A sorozatos hibák mellett ezt is nagyon furcsállom – mondta olvasónk, akinek azóta sikerült rendeznie a tartozást, egyelőre úgy néz ki, az órával sem lesz gond.

Hírdetés

A Főgáz Zrt.-től azt a választ kaptuk, hogy ez a mérőtípus már évek óta használatban van, a műszaki hibák száma ugyanannyi, mint a hagyományosoknál. Hozzátették, ha műszaki probléma jelentkezik, akkor az elosztótársaság a hiba jelzését követően azonnal lecseréli a mérőt, ami a felhasználó számára nem jelent költséget. Hangsúlyozták, a hőértékszorzó nem pontos kifejezés, a szolgáltatott földgáz fűtőértékét jelenti.

– Az előre fizetős mérők esetében a kártyafeltöltésről részszámlát állítunk ki, amely egy átlagos, fix fűtőértékkel számítja át a vásárolt köbmétermennyiséget az elszámoláshoz szükséges hőmennyiségre. Ezeket a mérőket is le kell olvasni egy évben egyszer, ezt követően pedig megtörténik az éves elszámolás, a ténylegesen elfogyasztott mennyiséget a tényleges fűtőértékkel elszámolva. Amennyiben a tényleges fűtőérték magasabb volt, mint a részszámlában alkalmazott átlagos, akkor előfordulhat, hogy még kell valamennyit fizetni, de ez alapesetben csak néhány száz forintos eltérést okozhat – közölték.

Hozzátették, ha a leolvasás alapján 47 ezer forintot kellett még fizetni, akkor az csak műszaki hiba lehet. A cserére válaszolva megírták, azt nem a Főgáz Zrt., hanem az elosztótársaságok végzik, és a cégek mindig előzetesen értesítik a felhasználókat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »