Elon Musk beperli az OpenAI-t, mert szerinte az emberiség elé helyezi a profitot

Elon Musk beperli az OpenAI-t, mert szerinte az emberiség elé helyezi a profitot

Nyitókép: SITA

A kereset szerint Sam Altman vezérigazgató Microsofttal kötött megállapodása megszegte a szervezet küldetését. Musk úgy látja, hogy a cégnek vissza kellene térnie a valódi nonprofit működéshez, és nyílt forráskódúvá kellene tennie a fejlesztéseit.

A kereset nagyrészt az OpenAI eddigi legfejlettebb nyelvi modelljére, a GPT–4-re összpontosít, amely Musk szerint jobban érvel, mint az átlagemberek, ez a fejlett technológia azonban ahelyett, hogy nyílt forrásúként bárki által hozzáférhető és használható lenne, zárt forráskódú, méghozzá azért, hogy a Microsoft kereskedelmi érdekeit szolgálja.

Hírdetés

Keresetében Musk arra kéri a bíróságot, hogy kötelezze az OpenAI-t arra, hogy visszatérjen a nyílt forrású fejlesztéseken dolgozó, nonprofit működéshez, illetve tiltsa meg Altmannek és Brockmannek, hogy a saját, a Microsoft vagy bárki más üzleti érdekei szerint hasznosítsák a cég eszközeit.

A keresetben azt is leírja, hogy a 2023 novemberében bekövetkezett események, nevezetesen amikor Altmant az OpenAI vezérigazgatójaként elbocsátották, majd visszahelyezték, azt mutatták, hogy a Microsoft „jelentős befolyással” rendelkezik a vállalat felett. „Az Altman visszahelyezése után bevezetett új igazgatótanács nem rendelkezik megfelelő szakértelemmel annak megállapításához, hogy a vállalat elérte-e az AGI-t, és így a Microsoft licencének hatályán kívül eső terméket állított-e elő” – fogalmaz a dokumentum.

Az OpenAI és a Microsoft közötti megállapodást az Egyesült Államok, az EU és az Egyesült Királyság versenyhatóságai vizsgálják.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »