Előmoderált szektablog

Volt annak idején egy kifejezetten jó kezdeményezés: blog, ahol külföldre kitántorgott magyarok írják meg személyes, szubjektív tapasztalataikat. 2011-ben indult, Határátkelő volt a neve.

Eredetileg az Origón volt, majd – az ottani teljesen elavult blog-szoftver miatt – átköltözött az Indexre.

A dolgok a 2014-es választás után kezdett durvulni. Ekkor a blog meggyőződésesen ballib tulajdonosai – egy házaspár egyébként – bepánikoltak. Arra számítottak ugyanis, hogy valamiféle szerepük lehet a politika alakításában. De nem, sose sikerült a blognak kritikus olvasottsági szintet elérnie, s a blogtulajok pedig nem rendelkeztek elég erős ismeretségi hálóval, így a ballib politikacsinálók is leszarták őket magasról.

Egy időben megpróbáltak üzleti vállalkozást csinálni a blgból, ez teljes kudarc lett: kb. 5 ezer rendszeres és 50 ezer rendszertelen olvasóval nem lehetséges anyagi sikert megélni – ez nem a blogtulajok hibája, ez egy teljesen politikafüggetlen tény.

Blogot ugyanis 3 módon lehet csinálni:

  • nagy olvasottságot elérve reklámokból megélni – ezt a blogok nagyjából 0,01 %-a éri el,
  • szponzort szerezve megélni – ezt a blogok nagyjából 0,1 %-a éri el,
  • nem megélni belőle, hobbiként csinálni – ilyen a blogok nagyjából 99,89 %-a.

Hírdetés

A blogtulajdonosoknak nem maradt más mint a harmadik út. De ekkor arra jutottak: ha már pénzük nem lesz az egészből, akkor legalább a blog feleljen meg nekik politikailag.

2015-ben megkezdődött tehát a blog átalakítása ballib pártorgánummá. Erről vita is volt a blogon, ez máig látható itt (észre lehet venni: nagyon sok hozzászólás van tőlem).

Ki lett választva egy belső kör – a VIP-tagok -, mely szabadon kommentelhet, mindenki másnak meg lett előmoderáció. Ez lett a szektásodás első jele.

Lassan kezdett megszűnni minden vita.

Személyesen engem az egész az elején nem is érintett, én VIP-tag lettem, pedig ezt sose kértem, de gondolom, hasznos voltam a kommentgerjesztésben, szóval betettek a belső körbe kérés nélkül, s csak 2016 elején vettek ki onnan.

Pedig csak maradni kellett volna a bevett modellnél: feltenni az olvasók releváns cikkeit, majd engedni a szabad vitát, s csak végső esetben moderálni, akkor is csak utólag. Nekem több cikkem is fent volt náluk, ezeket valamikor aztán törölték miután szembefordultam a bloggal, leleplezve sanda szándékaikat – a blogtulajok mérges kis bosszúálló ballib szarzsákok, nem értik, hogy én érinthetetlen vagyok, természetesen az összes hozzájuk beküldött cikkem fent van az én médiaszerveremen is íme, bár itt paródiák is vannak.

A napokban új cikket tettek fel, melynek lényege: Magyarország rossz, csúnya ország, s mindenki hülye, aki még ott él. A haldokló rúgni próbál, De már a belső kör legfanatikusabb ballib pártkatonái is csak legyintenek.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »