Előkerült a meggyilkolt máltai oknyomozó újságírónő orosz informátora

Előkerült a meggyilkolt máltai oknyomozó újságírónő orosz informátora

November óta nemzetközi körözés volt érvényben a tavaly októberben meggyilkolt máltai oknyomozó újságírónő, Daphne Caruana Galizia egyik forrása, az orosz Marija Jefimov ellen. A hölgy kedden feladta magát a rendőrségen, mert féltette az életét.

A legvalószínűbb feltételezések szerint Jefimov lehetett Galizia forrása, akitől azok a titkos banki iratok származtak, amelyek segítségével az oknyomozó újságíró lebuktatta a máltai miniszterelnököt és feleségét. Joseph Muscat neje egy panamai cégen keresztül kenőpénzt fogadott el Azerbajdzsánból. Galiziával októberben egy autóba rejtett pokolgép végzett.

Jefimov banki alkalmazottként dolgozott. Most a görög rendőrségnél kért menedéket.

Hírdetés

Az Európai Parlamenti képviselői felszólították a görög hatóságokat, hogy a lehető legnagyobb fokú védelmet biztosítsák Jefimovnak, aki a máltai, kormánykörökig érő pénzmosás és korrupció koronatanúja lehet.

A körözést az orosz nő ellen egyébként banktitok megsértése miatt adták ki. Eltűntként azután kezelték, hogy főnökei feljelentésére nem reagált. Ez még tavaly júniusban történt. A nő azóta bujkált.

Teraz.sk

Nyitókép: inditoday.in


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »