Elődpártként politizáló utódplatform

Elődpártként politizáló utódplatform

Első nekifutásra a címben platformokat akartam írni többes számban. De aztán rájöttem, hogy a Szövetségen belül az MKP platform soha nem hozott még olyan ultimátumszerű, a másik kettőt falhoz állító döntést, amely veszélyt jelentene a párt egységére.

Például soha nem jelentette ki kizárólagos alapon, hogy ezt vagy azt a politikai erőt szívesen látja a párt választási jelöltlistáján, a másikat pedig nem. Mindezt a közös megegyezés alapján gondolta megvalósítani.

Forró Krisztián, a magyar Szövetség elnöke ki is jelentette, hogy „Ha őszintén és komolyan gondoljuk a közösség képviseletét, a Szövetségen belül mindenkinek a megegyezésben kell érdekeltnek lennie.”

Tehát nem lenne szabad olyan ultimátum jellegű határozatokat elfogadni az egyik platform részéről sem, amelyek veszélyeztetnék a magyar Szövetség egységét, és ami kedvezőtlenül befolyásolná a Szövetség szereplését a parlamenti választásokon.

A Most-Híd Platform a szombati közgyűlésén mindezt nem vette figyelembe. Visszafele tekintett önálló, pártos múltjára, úgy lépett. Azt szorgalmazta, hogy a Magyar Fórummal kezdjék újra a tárgyalásokat a választási együttműködésről. Ennek érdekében kompromisszumokra is hajlandóak lennének, megváltoztatnák a párt nevét Szövetség-Magyar Fórumra, ami Simonék eredeti követelése volt. Ezzel kézzelfoghatóvá válna a pártba tömörült két politikai erő egyenrangúsága.

Nem a Szövetség magyar voltának kihangsúlyozása tehát az elsődleges, hanem a Magyar Fórum felemelése.

Egyenrangúsítanák a Szövetséggel a Hídból egykoron kivált, de velük hasonló ideológiát képviselő vegyes politikai harcosokat. Ezzel gyengítenék a Szövetség etnikai és konzervatív jellegét, és erősítenék a pártban a Híd Platform által képviselt vegyes liberalizmust.

Úgy vélik, Simonék javára mindhárom platformnak helyeket kell felszabadítania. A platform közgyűlésének ez a határozata némileg ellentmond a korábbi hidas álláspontnak. Első nekifutásra még úgy tűnt, hogy a Szövetség platformjai egységesen utasítják el Simon azon követelését, hogy egy közös választási listán, tulajdonképpen egy új választási párt formájában induljanak együtt a szeptemberben esedékes parlamenti választásokon.

Sólymos László ki is fejtette egy nyílt levélben, hogy a Simon által javasolt választási párt létrehozásával, „ahogy a Szövetség elnöksége, úgy én sem értek egyet”.

Hírdetés

Akkori véleménye szerint nem egy új pártra, hanem „jó programra és hiteles egységre van szükség. Ennek az alapja adott. Úgy hívják, hogy Szövetség.”  A Magyar Fórum elnöke is úgy látta akkor, hogy a nyílt levéllel a Híd Platform is elutasítja a két magyar párt közös listájának (Szövetség-Magyar Fórum) a kialakítását. Aztán láss csodát, a platform közgyűlésén történtek szerint, mégse, mivel Sólymos szerint „Okosan kell döntenünk, és higgadtan cselekednünk.”

A Most-Híd továbbá úgy döntött, hogy elhatárolódnak a „szélsőséges és populista” politikusoktól, nem fognak együttműködni Gyimesi Györggyel sem.

Azt nem indokolták, miben rejlik Gyimesi szélsőségessége. Talán arra gondolhattak, hogy mindaz szélsőséges megnyilvánulás, amit ők nem tettek meg, nem követeltek a kormányzásuk ideje alatt. Mindaz szélsőséges, ami közelebb viszi az anyaországhoz a felvidéki magyar politizálást. Mindaz szélsőséges, ami etnikai gyökerű.

A Most-Híd közgyűlésén elfogadott politikai nyilatkozatban az is áll, hogy az egyezség szerint a Szövetség parlamenti választásra állított jelöltlistáját először az országos grémiumnak, majd a párt Országos Tanácsának kell jóváhagynia.

Az országos elnök egyedül semmilyen körülmények között nem dönthet a parlamenti listáról. Amennyiben ezt megteszi, megsérti a Szövetség alapszabályát és a teljes Híd-platformmal helyezkedik szembe, amivel a Szövetség sikerét és létezését is ellehetetleníti.”

Vajon milyen alapon feltételezték, hogy Forró Krisztián egymaga kíván dönteni a jelöltlistáról??

A Magyar Fórum tehát igen, Gyimesi György pedig nem – döntött szombati tárgyalásán a Szövetség Híd Platformja. Nagyon nehéz lesz úgy tárgyalni a grémiumban vagy az Országos Tanácsban, hogy az egyik tárgyaló fél előre leszögezi, hogy mire hajlandó és mire nem. Mindkét említett szervben ugyanis döntetlenre állnak az erőviszonyok az MKP, illetve Híd és Összefogás között. Bár az Összefogás még nem terítette a lapjait. Hagyjuk magunkat meglepni.

A magyar Szövetség elnöke, Forró Krisztián a szombati nap margójára FB oldalán a következő bejegyzést tette: „Pozitívan értékelem, hogy erősödik az igény a felvidéki magyarság egységes képviseletére. Bízom benne, hogy a Szövetség Híd Platformja meg fog tudni egyezni a Magyar Fórummal. Ha ehhez az kell, hogy megváltoztassuk a párt nevét, én ezt támogatni fogom. Ugyanakkor mindent meg fogok tenni azért is, hogy további, a közösségeink érdekképviselete szempontjából releváns szereplők is helyet kapjanak a listán, a megkezdett tárgyalásokat folytatni kell.

A politizálás nem szólhat az egókról. Én a felelősségteljes, bölcs politizálás híve vagyok.

Ultimátumok helyett a kölcsönös tiszteletben hiszek. Közösségünk képviseletéből csak az maradhat ki, aki ki akar maradni!” Témazárásként és tanulságul talán elég is ennyi a szombati nap margójára!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »