Élőben: Görögök gurultak be – bukósisakban ütköznek meg az igenek és a nemek

Élőben: Görögök gurultak be – bukósisakban ütköznek meg az igenek és a nemek

A görög államadósság 30 százalékos leírását és 20 éves türelmi időszakot javasol a törlesztések megkezdésére Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök. Ciprasz pénteken, a népszavazási kampány finisében újabb televíziós beszédet intézett a görög nemzethez, miközben a várható igenek és a nemek fej-fej mellett állnak. A kérdés a következő: „El kell-e fogadni azt a közös tervet, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap június 25-én az Eurócsoport elé terjesztett?”

A miniszterelnök üdvözölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön közzétett jelentését, mely véleménye szerint igazolja a görög kormány azon döntését, hogy elutasította a hitelezőknek az adósságszolgálat könnyítését nem tartalmazó javaslatcsomagját. Ismét arra kérte honfitársait, hogy mondjanak nemet „a zsarolásra és az ultimátumokra”. Hangsúlyozta, hogy vasárnap nem az ország euróövezeti tagságáról kell véleményt nyilvánítaniuk a szavazóknak, hanem a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról.

Juncker ijesztget

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint, ha népszavazáson a többség elveti az adósságválság megoldását célzó hitelezői javaslatot, akkor az drámaian rontani fogja Görögország helyzetét a további tárgyalásokon.  Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter bizakodó. A miniszter elárulta, hogy a háttérben ezen a héten is folytatódtak a tárgyalások az európai intézményekkel, ő maga is beszélgetéseket folytatott az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank vezetőivel.

Kapcsoljuk Cipraszt élőben

Hírdetés

Nem csődesemény

Bár az eurózóna mentőalapja, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) szerint Görögország hivatalosan csődbe jutott azzal, hogy nem törlesztett időben a Nemzetközi Valutaalapnak, a szervezet úgy döntött, egyelőre nem követeli az országtól teljes tartozásának visszafizetését.    A hitelminősítők nem tekintik csődeseménynek, hogy Görögország nem fizetett az IMF-nek, mert számukra csak a magánhitelezők felé fennálló kötelezettségek teljesítése számít, a hivatalos, államközi hitelek késedelembe esése nem.

Bajban a bankok

A görög bankok már csak egymilliárd euró forgóeszközzel rendelkeznek, működésük biztosítása hétfőtől már az Európai Központi Bankon múlik – közölte pénteken a görög bankszövetség elnöke. A görög bankok hétfő óta zárva tartanak az ország és hitelezői között megszakadt tárgyalások miatt. Egyebek között 60 euróban limitálták a helyi kibocsátású bankkártyával naponta felvehető készpénz összegét.

Feszültség az utcákon

A görög rendőrség hanggránátokkal oszlatott fel péntek délután egy kisebb tüntetést Athén belvárosában. A rendőrök egy csoport felvonulóval csaptak össze, akik arra buzdítottak, hogy a görög választók utasítsák el a vasárnapi népszavazáson a nemzetközi hitelezők feltételeit. A dulakodásban az első jelentések szerint csak néhány tucat tiltakozó vett részt, de közülük sokan fekete ruhát és bukósisakot viseltek. A brit hírügynökség szerint a rend hamar helyreállt. Eközben a Görög Kommunista Párt tagjai vörös zászlókkal vonultak az utcákon, sokaknak kevés Ciprasz radikalizmusa is. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »