Élő közösségként haladhatunk ezen az úton – Újabb imakatekézis-alkalmak a Váci Egyházmegyében

Élő közösségként haladhatunk ezen az úton – Újabb imakatekézis-alkalmak a Váci Egyházmegyében

A Váci Egyházmegye a közeljövőben ünnepli ezeréves fennállását. Marton Zsolt püspök kezdeményezésére a jubileumi felkészüléshez kapcsolódik egy hároméves imakatekézis-sorozat a hívek személyes istenkapcsolatának és a közösség missziós küldetésének megerősítésére. A tematikus előadásokat a plébániai közösségek együtt dolgozzák fel. A tanítás imaalkalmakkal kibővítve segítheti a lelki felkészülést.

Az imakatekézis-alkalmakat a plébániaközösségekben helyi küldöttek szervezik, akik rendszeres felkészítő alkalmakon vehetnek részt.

Az elmúlt nyolc hónapban közel ötven településen indult el ez a felkészülési folyamat; több plébánián pedig már a második és a harmadik imakatekézist is megtartották. Az alábbiakban a legutóbbi találkozókról írt beszámolókat közöljük – szerkesztett formában.

A szolnoki Jézus Szíve Plébánia Szent József-templomában második alkalommal találkoztak a hívek.

Elsőként Görbe József atya tanítását hallgatták meg az imádságról. Ezt követően Nagy Márta tanárnő tanúságtétélében istenkereső útjáról beszélt, valamint az El Caminón átélt élményeit osztotta meg a hallgatósággal. Elmondta: a kötött imák (szentolvasó, Szent Rita-kilenced és a Szent Mihály arkangyal-ima) nagy segítséget jelentettek a zarándoklat során; segítségükkel jobban megtapasztalta Isten jelenlétét.

A szolnoki imakatekézis-alkalom kiscsoportos beszélgetésekkel folytatódott. Többek között elhangzott:

Aszódon Takács M. Klarissza ferences szegénygondozó nővér tartott rövid elmélkedést az imádságról, majd válaszolt a hívők felmerülő kérdéseire.

*

Rákóczifalván is másodjára szervezték meg a közösség imakatekézis-alkalmát, immár a jubileumi gyertya fénye körül. Bevezető imádság után közös éneklés, majd Görbe József atya katekézise következett. Az előadó tanításában többek között elhangzott:

Ezt követően személyes tapasztalataikat, gondolataikat osztották meg egymással a résztvevők. Elhangzott: Szívem első gondolata – valóban hozzád száll fel Istenem? Esetleg a reggeli hajtás, kávézás előrébb kerül a sorban?

Az alkalom végén az egyik résztvevő édesanyja kórházi tartózkodásáról és az ima erejével történő szeretetteljes elengedésről tett tanúságot. „Hiszünk a Jóisten erejében, hisszük, hogy nem velünk, hanem bennünk él” – mondta.

*

Hírdetés

Második alkalommal tartottak imakatekézist Őrhalmon, Ecseren, Dömsödön, Szobon, Gyálon, Bugyiban, Délegyházán, Turán, valamint a kiskunlacházi és a kiskunlacháza-peregi plébánián.

Harmadszor gyűltek össze a hívek Vácon, a Barátok templomában. Amíg a felnőttek lelkileg töltekeztek a tanítás és a tanúságtétel által, a gyerekek farsangra hangolódva álarcokat készítettek és társasjátékoztak.

*

A felsőpetényi és a nőtincsi plébánia hívei ismét együtt szerveztek imakatekézis-találkozót Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepeén, így gyertyaszenteléssel kezdték az alkalmat, majd a küldöttek rövid beszámolót tartottak a január 20-i váci találkozóról.

Gáspár István atya Istenismeret, szentháromságos szeretet című videós elmélkedése után kiscsoportokban folytatták a gondolkodást. Együttlétüket közös énekléssel és az Úrangyala elimádkozásával zárták.

A salgótarjáni Kisboldogasszony-templomban szentmisével kezdték az alkalmat, melynek záróáldása után mindenki elhelyezhette a saját nevével ellátott kövét az oltár előtt, kifejezve, hogy a közösségek élő kövekként építik Isten országát.

A jelenlévők ezt követően Kis Domonkos tanúságtételét hallgatták meg, aki fiatal családapaként a mindennapi életüket átható imádság fontosságáról, személyes tapasztalatairól beszélt. A Szentháromság szeretetközösségéről szólva közvetlenségével megmozgatta a hallgatóságot. „Örülünk annak, hogy ez a hosszú távú felkészülési folyamat lehetőséget teremt a lelki megújulásra, élő közösségként haladhatunk ezen az úton” – összegezték a résztvevők.

*

Nagymaroson szentségimádással, közös énekléssel kezdődött az imakatekézis-alkalom. Gáspár István atya videós előadása nyomán arról beszélgettek kiscsoportokban, hogy kinek milyen „pusztaságon” vezet az útja, sikerül-e a jelenben élnie, valamint ki milyen módon tudja elmélyíteni a hitét. Találkozójukon elhangzott: „Örömmel látjuk, hogy elkezdődött egy pozitív folyamat a kezdeti terveink nyomán. Minden építőkőre szükségünk van ahhoz, hogy egyházközségünk képzeletbeli temploma erősen állhasson Isten dicsőségére.”

„1000 éves lesz a Váci Egyházmegye” – e mottóval kezdték el szervezni az imakatekézis-alkalmakat Zebegényben. A harmadik találkozón Bábik Noémi hitoktató osztotta meg személyes tapasztalatait és buzdította a közösség tagjait.

*

A monori Nagyboldogasszony-plébánián közös szentségimádással kezdődött a találkozó. Ezt követően Laczkó Mihály atya a plébániához tartozó kistemplomi, monorierdei és vasadi híveknek egy-egy imakatekézis-gyertyát adott át.

Az est folyamán Lackfi János egy versének segítségével arról elmélkedtek a hívek, hogy mit is kellene a kukába dobniuk Krisztusért. Majd jó hangulatú agapé után mindenki kis ajándékkal térhetett haza, amelyen ez állt:

Az elmúlt hónapokban először tartottak imakatekézis-alkalmat Albertirsán, Váchartyánban, Tóalmáson, a dabas-gyóni plébánián, a dunakeszi Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskolában, valamint a szolnoki Várplébánián.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »