Elnöki Hivatal: Gáz van, de vészhelyzetet hirdetnek a megyék

Elnöki Hivatal: Gáz van, de vészhelyzetet hirdetnek a megyék

Ukrajnában a szakbizottságok nem a gáz hiánya miatt hirdetnek vészhelyzetet, hanem  hogy felgyorsítsák a gázellátási szerződések aláírását.

Ukrajnában a megyei technogén és ökológiai biztonság, valamint a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó bizottságok vészhelyzetet hirdettek a régiókban a műszaki kérdések megoldására,

hogy felgyorsítsák a gázellátási szerződések aláírását.

Az ország tárolóhelyei elegendő kék üzemanyaggal rendelkeznek a lakosság és a szociális szféra szükségleteihez – számolt be az RBC Ukrajna hírportál az Elnöki Hivatal helyettes vezetőjére, Kirill Timosenkóra hivatkozva.

Timosenko elmagyarázta, hogy a technogén és ökológiai biztonság, valamint a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó bizottságok csak azért gyűlnek össze a régiókban, hogy megoldják a műszaki problémákat, hogy felgyorsítsák a gázellátási szerződések aláírását.

Hangsúlyozta azt is, hogy az ország tárolóiban lévő gáz teljesen elegendő a lakosság és a szociális szféra szükségleteihez.

Hírdetés

„Ezzel nincs probléma” – tette hozzá az Elnöki Hivatal helyettes vezetője.

Elmondása szerint az ukrán Naftohaz október 15-ig kész aláírni minden megállapodást a szociális szféra fogyasztóival, beleértve az iskolákat, óvodákat, kórházakat.

Timosenko emlékeztetett arra, hogy a gáz ára a lakosság számára 7,42 hrivnya köbméterenként, és ezen az áron kapják meg a kiskereskedelmi szállítók és a hőtermelő vállalatok is.

A gáz ára a szociális szféra számára 16,8 hrivnya.

Ez magában foglalja az áfát és a szállítási díjakat is – mondta Timosenko.

„A gáz ára a piacon valóban magas, de az állam minden módon segíti az önkormányzatokat ennek a válságnak a leküzdésében” – hangsúlyozta.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »