Elnöki amnesztiával szabadult a börtönből a volt dél-koreai elnök

Csaknem öt év után elnöki amnesztiával szabadult a börtönből a korrupciós vádak miatt elítélt Pak Gun Hje volt dél-koreai elnök pénteken.

A 69 éves asszony romló egészségügyi állapota miatt, illetve a nemzeti egység megteremtésére való hivatkozással került fel azok listájára, akiket az újév alkalmából különleges amnesztiában részesített Mun Dzse In hivatalban lévő elnök. Pakot az idén három alkalommal is kórházban kezelték idült váll- és hátfájdalmai miatt, 2019-ben pedig vállműtéte volt.

Pak Gun Hjét 2017-ben távolította el tisztségéből a parlament és az alkotmánybíróság. Több perben összesen 22 év börtönbüntetést és súlyos pénzbírságot kapott hatalmas összegű kenőpénz elfogadásáért, hatalommal való visszaélésért, kényszerítésért és hűtlen kezelésért. Pak politikai bosszúhadjárat áldozatának nevezte magát, következetesen tagadta az ellene felhozott vádakat, és perének minden tárgyalását bojkottálta.

A volt elnök pénteken elhagyta azt a szöuli kórházat, ahol a múlt hónap óta ápolták, miután éjfélkor kézhez kapta az elnöki kegyelemről szóló levelet. Ügyvédje elmondta: védence felajánlotta a bocsánatkérést, és megköszönte Munnak a "nehéz döntést".

Szakértők szerint Pak szabadulása a jövő márciusi elnökválasztásra is hatással lehet. A volt elnök régi tömörülése, a konzervatív Néphatalom Pártja és a kormányzó liberális Demokrata Párt jelöltjének támogatottsága jelenleg majdnem azonos.

Hírdetés

Pak bebörtönzése megosztotta az országot, az őt támogató csoportok heteken keresztül tüntettek elengedéséért. Tiltakozásuknak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások vetettek véget.

A volt elnök amnesztiában részesítését százak ünnepelték a kórház előtt csütörtök éjjel a hideg dacára. Pak több mint ezer virágcsokrot kapott.

Eközben mintegy kétszázan tüntettek Szöul egyik külvárosában a politikus elengedése ellen.

Egyelőre nem tudni, hogy Pak visszatér-e a politikai életbe.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »