Elmaradhat a demokrácia-export: kivonulhat Ukrajnából az USA

Elmaradhat a demokrácia-export: kivonulhat Ukrajnából az USA

Az USA felfüggesztette katonai kiképzését Ukrajnában. Egyelőre. Legalábbis, ha hihetünk a tengerentúliaknak. Miért is ne?

Az USA felfüggesztette az ukrán katonák kiképzését célzó projektjét – közölte az Európában állomásozó amerikai fegyveres erők képviselője a Kárpátinfo.net, az Ukrajinszka Pravda nyomán.

„Az Egyesült Államok kormánya azt szeretné, ha betartanák a minszki megállapodást. Az ukrán katonák kiképzésének missziója egyelőre fel van függesztve, azonban az amerikai kontingens Európában kész teljesíteni ezt a küldetést, ha kormányunk meghozza a döntést a megvalósításra való áttérésről”

idézi a Reuters a képviselő szavait.

Hírdetés

Ben Hodgies, az amerikai erők európai főparancsnoka idén jelentette be, hogy az ukrán katonák kiképzése márciusban kezdődik. A program célja, hogy megtanítsák az ukrán katonákat kivédeni az oroszbarát szeparatisták támadásait.

„A kiképzés márciusban veszi kezdetét. Egy amerikai katonákból álló zászlóalj három ukrán zászlóaljat fog kiképezni”

– nyilatkozta a főparancsnoka lengyelországi látogatása alatt, februárban.

Andrij Liszenko, a „terrorellenes” hadművelet parancsnokságának szóvivője azt közölte, hogy jelentősen enyhült a szakadárok harci tevékenysége. Szavai szerint az oroszbarát fegyveresek tartják magukat a tűzszünetről rendelkező minszki megállapodásokhoz, jelentős mértékben csökkent támadásaik száma. A hírszerzés viszont hadieszközök és élelmiszerek felhalmozását jelentette a szakadár egységeknél. Kijev ugyanakkor azzal vádolja az oroszbarát szakadárokat, hogy csak imitálják a nehézfegyverek kivonását, nem a kijelölt területre csoportosítják át azokat, hanem olyan helyekre, ahonnan akár félóra alatt visszaállíthatják a korábbi állásokba.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »