Elmagyarázzuk, miért vezeti argentin bíró a skótok elleni mérkőzésünket

Elmagyarázzuk, miért vezeti argentin bíró a skótok elleni mérkőzésünket

A 42 éves argentin Facundo Raúl Tello Figueroa, röviden Facundo Tello vezeti vasárnap este a Magyarország–Skócia-mérkőzést. De hogyan kerül egy dél-amerikai bíró az Európa-bajnokságra.

A Conmebol és az UEFA, vagyis a dél-amerikai és az európai labdarúgó-szövetség közötti, még 2020-ban aláírt megállapodás értelmében egymás játékvezetői közül néhányan közreműködnek a kontinensbajnokságokon. Így volt ez már a három évvel ezelőtti tornán is, ahol a szintén argentin Fernando Rapallini (két kollégája, Juan Pablo Belatti és Diego Bonfá társaságában) három mérkőzésen is dirigált.

A mostani Európa-bajnokságra Facundo Tellót (a családnév helyes ejtése: Tezsó) delegálta a Conmebol, két segítő, Gabriel Chade és Ezequiel Brailovsky társaságában. A játékvezetői trió már közreműködött a Georgia–Törökország-meccsen, következik számunkra a vasárnapi stuttgarti fellépés. (Az UEFA is adott bírói csapatot a csütörtökön kezdődött Copa Américára, az olasz Maurizio Mariani vezetőbírót, Daniele Bindoni és Alberto Tegoni asszisztenseket¸ továbbá Marco di Bello és Alessandro Di Paolo VAR-bírókat.)

Tello 2015 óta 146 élvonalbeli mérkőzést vezetett Argentínában, akadt köztük River Plate–Boca Juniors közötti Superclasico. 2019 óta a FIFA nemzetközi játékvezető. A katari világbajnokságon két csoportmérkőzésen, valamint a Portugália–Marokkó negyeddöntőben 1-0-ra legyőzte Portugáliát Marokkótól működött közre. Az észak-afrikai csapat 1-0-s győzelme után A Manchester United középpályása, Bruno Fernandes hevesen bírálta.

Hírdetés

?????????| ???? ????| ???????? ? ???????: ??????? ?????????

42 year old Facundo Tello from Argentina will be in charge of Scotland’s final group game of Euro 2024 v Hungary.

This will be Tello’s second game of Euro 2024 having been in charge… pic.twitter.com/h5YMLNALW2

— Everything Scotland ??????? (@AboutScotlandd) June 22, 2024


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »