Ellenzéki reakciók Orbán Viktor beszédére: "az emberek pénzt akarnak, nem propagandát"

Ellenzéki reakciók Orbán Viktor beszédére: "az emberek pénzt akarnak, nem propagandát"

Gyurcsány Ferenc oltáspártinak nevezte az ellenzéket és érzéketlennek a kormányt, Jakab Péter szerint a kormányfő „zsarolja” Európát. A kormányfő aztán élt a viszonválasz lehetőségével.

Orbán Viktor beszédével kezdődött a parlament tavaszi ülésszaka – ebben számot adott a parlament téli szünetében folytatott kormányzati tevékenységről -, amelyre az ellenzéki felszólalók is reagáltak.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője szerint a kormányfő folyamatosan „köpdösi és zsarolja” Európát, miközben úgy viselkedik, mint „valami afrikai kuruzsló” vagy kínai gyógyszerügynök, miközben mindig hibáztat valakit.

„Ha csak ennyit tud elérni, mi a fészkes fenének kellett önnek a korlátlan hatalom?” – tette fel a kérdést.

Közölte, a maga részéről

nem fogja megadni az újabb veszélyhelyzeti felhatalmazást.

Szerinte „az emberek pénzt akarnak, nem propagandát”.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint „egyszerű az alapkérdés”, arra kell biztatni az állampolgárokat, hogy tartsák be a szabályokat és oltassák be magukat, de csak olyan vakcinával, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagy, ennek óvatosság az oka, „nem kell ebből politikai kérdést csinálni”, az ellenzék nem oltásellenes.

„Magunk körül nagyon sok helyen pusztulást és reménytelenséget látunk. Ebben érzéketlen a magyar kormány” – folytatta.

Úgy érzékeli, bértámogatásban az ország messze utolsó Európában.

Arra is kitért, hogy bűnnek tartja „az egyetemek privatizálását”.

„Az ellenzék sokszínű, de néhány dologban hasonlóan gondolkodik, akar egy szabad és demokratikus Magyarországot.”

Előre jelezte,

sok gyurcsányozás” lesz a következő másfél évben, de őt ez nem különösebben zavarja.

Szerinte két gyurcsányozás valószínűleg felér egy nyugtatóval a kormányoldaliak esetében.

Schmuck Erzsébet (LMP) szerint a családok életébe beköltözött a félelem, hogy mi lesz a munkájukkal, mi lesz az egészségükkel, hisz 14 ezer ember életébe került már ez a járvány.

Rámutatott, a kormány kétszer annyi támogatást adott a járvány alatt a sportnak, mint az egészségügynek.

Hosszan sorolta azokat a szakmákat, amelyek képviselői most nagyon nagy bajban vannak, és közülük nagyon sokan szerinte semmilyen segítséget nem kaptak.

Javasolta a miniszterelnöknek, hogy szociális kérdéseket is vegyen bele a következő nemzeti konzultációba.

Szabó Tímea (Párbeszéd) nem csodálja, hogy Orbán Viktor nem tart évértékelőt, mert a kormány 2020-as teljesítménye szerinte nem is ad okot büszkeségre.

Hírdetés

A kormányfő

„beteges hobbijának”

nevezte a labdarúgást, amelyben még októberben is húszezer ember előtt játszottak mérkőzéseket.

Ahhoz kapcsolódva, hogy a kormány igényt tart a járványhelyzetben az emberek támogatására, azt mondta, ez fordítva is igaz, az embereknek is szükségük van a kormányéra.

A munkanélküliségi adatok közül kiemelte, 300 ezer regisztrált álláskereső van, 140-150 ezer ember pedig semmilyen ellátást, támogatást nem kap közülük.

„Tényleg minden élet számít, vagy csak az önöké?” – tette fel a kérdést ismétlődően.

Szerinte a kormány „elkezdte lebetonozni a Balatont, a Fertő tavat és a Velencei-tavat”, tönkreteszi az összes természeti kincset. Mikrofonját Kövér László házelnök lekapcsolta.

Tóth Bertalan (MSZP) szerint a kormány bárcsak ne az Adrián töltötte volna a nyarat, hanem a második hullámra való felkészüléssel.

Úgy érzékeli, a kormány folyamatosan másra hárítja a felelősséget, hol az operatív törzsre, hol Brüsszelre, miközben az

„alaptörvényben rögzített lopásra”

nem kaptak felhatalmazást.

Azt is mondta, hogy Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter egymással vitatkoznak a magyar gazdaságpolitika helyességéről, méghozzá szerinte épp az MSZP-társelnökön keresztül.

A kormányt tette felelőssé a vakcinahelyzet bizonytalanságaiért, „nem lehet tudni, ki következik, hogyan következik, miért következik”, sok hiba történik, ami miatt az emberekben bizalmatlanság keletkezik.

Orbán Viktornak azt javasolta, hogy kérdezze meg a vállalkozókat, hogy helyes-e vadászkiállításra és Mészáros Lőrincnek juttatni forintmilliárdokat.

Kormányoldalról

Kormánypárti képviselők is felszólaltak, Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője szerint mindenki köszönettel tartozik a kormánynak a válságkezelésért. Az ellenzék most hangos felszólalásokkal próbálja felhívni magára a figyelmet. Felidézte, a száz évvel korábbi spanyolnáthajárvány idején szert tett az emberiség arra a tudásra, hogy korlátozásokra, védelmi intézkedésekre szükség van. Szerinte a gazdaság a motorja az országnak, ennek beindítására a bejelentett akcióterv intézkedései megfelelők. Megvédte a már több ízben sikeres nemzeti konzultációt.

A Fidesz részéről Kocsis Máté kért szót, aki megköszönte Orbán Viktor tájékoztatását, egyszersmind visszautasította azt az ellenzéki vádat, hogy a kormány nem tesz semmit. Ezt követően az ellenzék elé tárta a kormányfő által már ecsetelt gazdaság-újranyitási terv részleteit. Gyurcsány Ferenchez címezve azt mondta, a kormányoldal nem jókedvéből gyurcsányozik”, de boldog lenne attól, ha a volt miniszterelnök eltűnne a közéletből. Az ellenzéki koalíciót ezek után nem sokszínűnek, „csak kétszínűnek” nevezte.

Orbán Viktor viszonválasza

A kormányfő szerint hiba, ha a Jobbik oltásellenes hangulatot kelt, ennek abbahagyására kérte az ellenzéki frakciót.

Sértőnek érzi, hogy a nemzeti konzultációt bárki bohóckodásnak nevezi, több millió ember nevében.

Megismételte, hogy nem a járvány idején kell a Brüsszel és Washington iránti hűséget bizonygatni.

Több felvetésre reagálva is megerősítette: Magyarországon minden élet számít.

A beruházási támogatásokkal kapcsolatban azt mondta,

a „vörös bárók” is kapnak támogatást,

ha gazdaságilag értelmes programot hajtanak végre, munkahelyeket hoznak létre.

A gazdaság-újraindítási akcióterv védelmében elmondta, az Eurostat jelzése szerint 5,2 százalékot csökkent a gazdaság 2020-ban, de ez a szám sokkal jobb, mint a legtöbb EU-tagállamé, továbbá a foglalkoztatási adatok is jónak számítanak az EU-n belül. Az államadósság számaira kitérve elmondta, az a GDP arányában az EU-s átlag szerint 95 százalék, Magyarországon 82.

Orbán Viktor is beszélt a gyurcsányozásról”, a Jobbik korábbi megnyilvánulásait idézte fel, illetve részleteket Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéből is felolvasott viszonválaszában.

MindenInfostartt-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »