Ellenzék: Politikai célokra használhatják fel a Fico elleni merényletről szóló jelentést

Ellenzék: Politikai célokra használhatják fel a Fico elleni merényletről szóló jelentést

Nyitókép: SITA

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter kedden elárulta, hogy a Robert Fico elleni merénylet körülményeiről szóló jelentést maga az érintett, tehát a kormányfő rendelte meg. Mégpedig a Szlovák Információs Szolgálatnál, melyet a kormányfő egyik legközelebbi szövetségese, Tibor Gašpar (Smer) parlamenti alelnök fia, Pavol Gašpar vezet.

Veronika Remišová parlamenti képviselő szerint a jelentést várhatóan az államhatalom használja majd fel brutális módon politikai ellenfeleivel szemben. Kijelentésével arra reagált, miszerint a rendőrség a merénylettel kapcsolatban kihallgatta Štefan Hamran korábbi rendőrfőnököt. Hamran saját elmondása szerint azért kapott idézést, mert kritizálta Robert Ficot.

Remišová szerint ilyen alapon a fél országot rendőrségi kihallgatásokra lehetne hurcolni, akik nem értelen egyet Fico toxikus politikájával, durva szóhasználatéval, a társadalom szétverésével.

Hírdetés

Az ellenzéki politikus szerint az is abszurd, hogy Fico a Gašpar vezette titkosszolgálatnál rendeli meg a jelentést, melyről már előre szörnyű dolgokat idézget.

Remišová rámutatott arra, hogy ha a független bíróság megállapításai helyett Fico a baráti titkosszolgálat meséjével eteti a közvéleményt, akkor mire vannak az országnak független, apolitikus intézményei?

„A merénylet bármilyen, politikai célokra való felhasználása, mint az ellenzék üldözése, újabb súlyos csapást jelenthet a szlovák demokráciára“

– zárta Remišová.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »