Ellentörvény: már 3324 személy vesztette el szlovák állampolgárságát

Ellentörvény: már 3324 személy vesztette el szlovák állampolgárságát

Tíz évvel ezelőtti hatályba lépése óta idén május 12-ig összesen 3324 ember veszítette el szlovák állampolgárságát a magyar kedvezményes honosításra válaszul bevezetett szlovák állampolgársági törvénymódosítás miatt.

A törvénymódosítás kimondja, hogy azok a kettős állampolgárok, akik nem rendelkeznek bejelentett lakhellyel abban az országban, amelytől második állampolgárságukat kapták, elveszti a szlovákot.

A törvény célja az volt, hogy megakadályozza a felvidéki magyarok tömeges magyar honosítás-igénylését. Lényegében sikerrel is járt, így statisztikailag nem a magyarok, hanem más kettős állampolgárok fizetnek rá az I. Fico-kormány ellentörvényére.

Hírdetés

A legtöbb esetben olyan szlovák állampolgárok veszítették el útlevelüket, akik német állampolgárságot szereztejk (776). 764 esetben cseh kettős állampolgárok mondhattak búcsút a szlovák útlevelüknek, 506 esetben osztrák, 374 esetben brit, 170 esetben amerikai, 129 esetben magyar, 93 esetben svájci, 75 esetben ausztrál, 73 esetben norvég, 57 esetben ír, 56 esetben holland, 53 esetben kanadai, 43 esetben belga, 35 esetben olasz, 32 esetben svéd, 19 esetben finn, 18 esetben francia, 16 esetben luxemburgi, 10 esetben dán, 5 esetben orosz, 3-3 esetben kínai, új-zélandi és lengyel, 2-2 esetben izalndi, ukrán és spanyol, 1-1 esetben pedig izraeli, szerb, szlovén, horvát és szingapúri kettős állampolgárokat fosztott meg a törvény szlovák állampolgárságuktól.

Az új kormány hivatalba lépésével többen abban reménykedtek, hogy Igor Matovič kabinetje orvosolni fogja a I. Fico-kormány egyébként alkotmányellenes törvénymódosítását, ám végül erre nem került sor. A kormányprogramba bekerült, hogy lehetővé teszik a kettős állampolgárságot azok számára, akik hosszú ideje (értsd: életvitelszerűen) élnek egy másik országban. Ez a felvidéki magyarok számára nem jelent megoldást.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »