Ellentámadásba lendültek az oroszok Kurszknál, rést ütöttek az ukránok vonalain

Ellentámadásba lendültek az oroszok Kurszknál, rést ütöttek az ukránok vonalain

Ellentámadásba lendültek az oroszok az oroszországi Kurszk régióban, ahova az ukránok még augusztus 6-án törtek be, több száz négyzetkilométeres területet elfoglalva. Úgy fest, hogy fordul a kocka, és az oroszok megkezdték az ukrán erők kiszorítását, sikerült is rést ütniük – így bő két hónap után – az ukránok vonalain. Kurszk egyre értelmetlenebb csata az ukránok számára, értékes élőerőt és nyugati haditechnikát veszítenek egy olyan betörés fenntartására, amely nem ért el célját. A közösségi oldalakra feltöltött felvételek alapján az oroszok egyetlen támadás alatt 15 nyugati harcjárművet semmisítettek meg.

Az ukránbarát, ukrán védelmi minisztériumhoz kötődő DeepState közlése szerint úgy fest, hogy meglepetésszerű támadást indítottak az oroszok Kurszk régióban és sikerült átütniük az ukrán védelmet. Olyannyira, hogy az arcvonaltól hátrébb szolgáló ukrán tüzérségig nyomultak az orosz erők, így a drónos és tüzérségi ukrán egységek is közvetlen harcra kényszerültek.

A támadás csütörtökön kezdődött, orosz ejtőernyősök és tengerészgyalogosok páncélozott járművekkel megtámogatva indultak meg az ukrán állás ellen Novoivanovka és Zelenyij Sljah települések közelében. A hírek szerint sikerült egy 3 kilométer széles rést vágniuk az ukrán védelmi vonalakba.

A csata kaotikus ütközeteket eredményezett, ahol a szemben álló felek egységei teljesen összekeveredtek. Az összecsapás során az ukránok véletlenül saját harckocsijukat lőtték ki drónnal.

Az oroszbarát vojenkorok már az ukrán vonalak összeomlását emlegeti Kurszkban, ezeket az információkat egyelőre fenntartásokkal kell kezelni.

Ukrajna kurszki kalandjának itt a vége

Hírdetés

A csütörtökön kibontakozó csata Kurszk régióban annak a jele, hogy itt vége Ukrajna taktikai kalandján Oroszország területén. Ráadásul úgy, hogy nem érték el vele a céljukat. Az oroszok nem vontak el erőket a keleti frontról, sőt, bevették Vuhledart és már csak pár kilométerre vannak Pokrovszktól, ami az ukrán acélipar egyik kulcsfontosságú városa. Ha azt is beveszik az oroszok, már csak az utolsó: Szlavjanszk-Kramatorszk-Kosztyantinyivka városhármas marad, ami az egykor több sávból álló ukrán megerősített védvonalak utolsó vonala.

Ráadásul oltári veszteségekről érkeznek jelentések, amelyeket a nyugati sajtó rejt már el a nyilvánosság elől. A Forbes közölte, hogy szeptember 20-án Veszeloje és Gluskovo között 15 nyugati haditechnikát semmisítettek meg, és az ott kialakult ütközetben jelentős veszteségeket szenvedtek Ukrajna legjobbak kiképzett egységei.

A Forbes szerint német Marder páncélosok, svéd CV90-es gyalogsági harcjárművek, amerikai Stryker harcjárművek és svéd Stridsvagn tankok semmisültek meg.

Súlyos veszteségeket szenvedtek Ukrajna egyik legütőképesebb egységei, köztük a 21. és 47. gépesített dandár, a 95. légi támadó dandár, a 225. támadó dandár és az 501. tengerészgyalogos dandár.

Az ütközetet az ukránok kezdeményezték, a terv az volt, hogy átgázolnak az oroszokon, és eljutnak a kurszki arcvonal keleti vonalához, ahol csapdába ejtenek több ezer orosz katonát. A terv katasztrófába torkollott.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »