Ellenőrzés alá vonnák a telefonokat, belenéznének a bankszámlákba

Ellenőrzés alá vonnák a telefonokat, belenéznének a bankszámlákba

Fokozza a kormány a biztonsági intézkedéseket a terrorveszély miatt – ezt a belügyminiszter jelentette be csütörtökön.

A kormány ezért felállít egy terrorelhárító Információs és bűnügyi ellenőrző központot. Ennek célja, hogy a beérkező információkat értékelje, elemezze, a nemzetbiztonsági szerveket támogassa a munkájában. A terrorizmus elleni intézkedéscsomag másik része, hogy ellenőrzés alá vonnák a magánszektor által kódolt telefonokat, internetet és betekintést kérnének a bankszámlákba. Az ehhez szükséges törvényjavaslat áprilisra készül el, az előterjesztést sürgősséggel tárgyalnák a parlamentben. A Belügyminisztérium az ünnepek alatt egyeztetne a pártokkal.

„A magánszektor által kódolt, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szakszolgálat által azonos időben nem lefordítható adatszolgáltató eszközöket – gondolok a telefonra és az internetes adatszolgáltatásra –, ellenőrzés alá tudjuk vonni. Ennek megfelelően egy törvényt kell alkotnunk, hogy ezek a szervezetek, akik ezt létrehozták, magánvállalkozások, akik ezt létrehozták, biztosítsák a dekódolást, a megfelelő szervezetek részére” – közölte Pintér Sándor.

Hírdetés

A kormány ezen felül betekintést kér a bankszámlákba is, hogy kiszűrhessék az esetleges terroristák anyagi támogatását. A tervek szerint súlyos veszélyhelyzet esetére létrehoznának egy egységes digitalizált rádiórendszert, hogy a rendőrség, katasztrófavédelem, mentők könnyebben kommunikálhassanak egymással. A lakossági információáramlást pedig ilyen esetekben csak SMS-ben kommunikálhatna egymással.

„Az információáramlás szinte teljes egészében megszűnt, mert az aggódó magánszemélyek, családjukat féltő emberek oly mértékben megterhelték a telefonos társaságoknak az adatátviteli rendszerét, hogy akadályozták sok esetben a mentést, a mentők munkáját, a rendőri irányítást az adott területeken, így szeretnénk azt is elérni, hogy bizonyos előnyt élvezzenek a rendőri egységek, a mentők, a kórházak, hogy ilyen esetben az adatáramlást tudják egymásnak biztosítani” – tette hozzá a belügyminiszter.

Tekintse meg a teljes sajtótájékoztatót:


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »