Ellehetetleníthetik a háztáji disznótartást a hatóságok

Ellehetetleníthetik a háztáji disznótartást a hatóságok

Noha a mezőgazdasági miniszter cáfolja, hogy a háztáji sertéstenyésztés ellehetetlenítése vagy egyenesen betiltása lenne a tervezett állategészségügyi és biobiztonsági intézkedések célja, és szakemberek szerint nem írják le egyértelműen, hogy otthon nem lehet sertést tartani, a nyilvánosságra került tervezetek ebbe az irányba mutatnak.
Alaposan felkavarta a kedélyeket a sertéstenyésztők és a gazdák körében az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) határozattervezete, amelynek kitűzött célja az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezése, sokan viszont azt mondják, hogy ezzel egy időben a szakhatóság teljes mértékben ellehetetleníti a háztáji disznótartást. A jogszabályjavaslat ellen mind az RMDSZ, mind pedig a Szociáldemokrata Párt (PSD) keményen felemelte a hangját.

A PSD Facebook-oldalán megjelent állásfoglalás egyenesen leszögezte, hogy a rendelet betiltaná a saját fogyasztásra történő háztáji sertéstartást.

„A Nemzeti Liberális Párt (PNL) újabb aberrált intézkedéssel készül: meg akarja tiltani a románoknak, hogy saját háztartásukban sertést tartsanak! Az ANSVSA kiadott egy határozattervezetet, amelynek hatálybalépésével lehetetlenné válik a saját fogyasztásra történő sertéstartás. A román paraszt nem tarthat sertést saját háztartásában, és nem szállíthat disznót egyik háztartásból a másikba. Aki pedig megszegi ezeket a szabályokat, 1000 és 7000 lejes bírságra számíthat” – posztolta közösségi oldalán az ellenzéki párt.

A mezőgazdasági tárcavezetői tiszt­ségre jelölt Adrian Oros keddi parlamenti szakbizottsági meghallgatásán is felmerült a téma, ahol az RMDSZ tájékoztatása szerint a szövetség parlamenti képviselői határozottan felemelték a szavukat. Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője a meghallgatáson elmondta:

Hírdetés

olyan rendeletre van szüksége a romániai mezőgazdaságnak, amely nem tesz keresztbe a sertéstartóknak, hanem megoldást nyújt a sertéspestis okozta károkra. Ugyanakkor rendezi a jelenlegi rendeletben előírt tiltásokat olyan formában, hogy a szaporítást és az eladást egyaránt lehetővé teszi a háztáji gazdaságok számára.

Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője leszögezte: elfogadhatatlannak tartják a mezőgazdasági minisztérium által kilátásba helyezett módszert, ezért az RMDSZ szakemberei mindent megtesznek azért, hogy ezt megakadályozzák. „Meggyőződésünk, hogy ez az intézkedés nem tesz jót a romániai gazdáknak, hiszen jelenleg a hazai mezőgazdaság mintegy 70 százalékát a háztáji sertéstartással is foglalkozó családi gazdaságok alkotják” – fogalmazott a honatya.

Magyar Lóránd a Krónika megkeresésére ugyanakkor leszögezte: ha szükséges, tiltakozó aláírásokat gyűjtenek, hogy a tervezett rendelet ne lépjen hatályba ebben a formában.

– szögezte le a politikus. Rámutatott, a tervezet szerint a háztáji gazdaságok esetében, tehát a jogi formával nem rendelkező állattartók számára megtiltják a szaporítást és a kereskedelmet. Malacot például csak engedélyezett farmról vásárolhatnak, holott az országban a malacok felét külföldről hozzák be. A disznókat eközben csak 60 nappal korábban betakarított zöldtakarmánnyal etethetik, ételmaradékot nem kaphatnak, és az alájuk kerülő szalmát is legkevesebb 90 nappal korábban kell behozni a mezőről. Ugyanakkor be kell tartaniuk a biobiztonságra vonatkozó szabályokat, tehát zuhanyzót, fertőtlenítőt kell létrehozni az ól mellett.

„Egyértelmű, hogy a nagy tenyésztők biztonsága érdekében tervezik ezeket az intézkedéseket, ám az államnak is szerepet kellene vállalnia abban, hogy a kisgazdák betarthassák az előírásokat. Amikor a nagyok esetében szigorították a szabályokat, ők az Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökségtől (AFIR) kaptak támogatást a szükséges fejlesztésekre. Magyarországon és Litvániában betiltották a háztáji sertéstartást, de az állam két évre előre kártalanította a gazdákat” – hangsúlyozta Magyar Lóránd.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »