Elküldik Tállai Andrást a NAV éléről?

Elküldik Tállai Andrást a NAV éléről?

Úgy tűnik, a kormánynál betelt a pohár: információnk szerint Tállai András januárban távozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) éléről. Az adóhatóság belső ügyeit jól ismerő forrásaink tényként kezelik, hogy megválnak a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős államtitkári posztját is betöltő Tállaitól. Magasabb körökben járatos NAV-dolgozóktól úgy tudjuk, hetek óta nyílt titokként beszélnek a szervezeten belül a politikus eltávolításáról. Azt nem lehet tudni, kinek lett elege az államtitkár viselt dolgaiból, de az szintén nyílt titok, hogy Tállait még Orbán Viktor kormányfő, s nem Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ültette e pozícióba. Úgy értesültünk, azóta több konfliktusa is volt a tárcavezetőnek és a mezőkövesdi labdarúgócsapat elnökének.

Lapunk is beszámolt egy szeptemberi adókonferenciáról, amikor a miniszter nem tudott a NAV vezetőjének új adójavaslatairól, Tállait pedig meglepte, hogy Varga jövő áprilistól beindítja az online számlázást. Egymás nyilvános előadásán jöttek zavarba mindketten. Vita tárgya volt közöttük az is, hogy amíg Varga bejelentette, jövőre 17 ezerre csökkenti a hatóság létszámát, Tállai 20 ezren tartaná azt. Információnk szerint a nyáron bevezetett életpályamodell ellenére havonta százas nagyságrendben hagyják el a NAV-ot az egyre sokasodó feladatok és a bizonytalanság miatt. Az idén közel háromezren távoztak a szervezettől önként vagy a leépítéseknek köszönhetően.

Hírdetés

Úgy tudjuk, a Varga és Tállai közti konfliktusok után az utolsó csepp a pohárban az államtitkár Hír TV-n megjelent, bohózatba illő nyilatkozata volt. Egy riporter a múlt hétvégén megkérdezte tőle, hogy van az, hogy az Orbán Viktor által a nyugdíjasoknak felajánlott 10 ezer forintos karácsonyi Erzsébet-utalvány darabja 15 ezer forintjába kerül az államnak. Tállai nem jött rá, itt valamilyen adó lehet a háttérben, inkább úgy értette a kérdést, hogy a kormány akkor inkább tizenötezer forintot ad a nyugdíjasoknak, amiről elmondta, szerinte remek dolog. – Nem arról van szó, hogy ez drága, hanem arról, hogy ezt az emberek kapják, és az embereknek lesz ettől több – magyarázta meg elég furcsán az intézkedés lényegét.

Nehéz is lehet az adóhatóságot is érintő kérdésekkel tisztában lenni úgy, hogy a szervezet első embere alig jár be a hivatalba. Információink szerint hetente legfeljebb egyszer szokott felbukkanni az épületben. Úgy tudjuk, volt olyan főosztályvezető, akivel szeptemberben találkozott először, pedig január óta áll az adóhatóság élén.

Forrásaink szerint nem ez az egyetlen személyi változás várható, egy pedig már meg is történt. A központi nyomozó főosztály első emberét, aki ezredesi rangban töltötte be ez a pozíciót, nemrég leváltották. Ő azóta a megyei elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerének referenseként dolgozik. Úgy tudjuk, további komoly átszervezések is várhatók a NAV-nál. Kerestük a NAV-ot és a nemzetgazdasági tárcát a témában; utóbbi annyit közölt, hogy sajtóértesüléseket nem kommentál, különösen, ha az minden alapot nélkülöz.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 12. 10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »