Elkezdtek törleszteni a romák

Közel háromszázmillió forint uniós pénz elköltésével kapcsolatban állapított meg szabálytalanságokat a humán tárca az Országos Roma Önkormányzat részvételével zajlott Híd a munka világába programban. A szervezet eddig 18 millió forintot fizetett vissza. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter közben tegnap Farkas Flóriánnak üzent: közölte, óriásit vét, aki kisebbségi vezetőként eljátssza a bizalmat, és „pitiáner ügyek” oltárán feláldozza a roma integráció ügyét.

Mindeddig tizenkét szabálytalansági eljárást folytatott le az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a leghátrányosabb helyzetűek érdekében indult Híd a munka világába program vonatkozásában. A tárca a vizsgálatok során tizenegy esetben tárt fel szabálytalanságokat több mint 270 millió forint értékben, amelyből 228 millió forint visszafizetésére kötelezte a program főszereplőjét az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ). Az Emmi tájékoztatása szerint a tizenegy eljárásból hat emelkedett jogerőre, ezek után pedig több mint 18 millió forintot sikerrel követelt vissza a tárca. Kérdésünkre közölték, a további öt eljárás tekintetében jogorvoslati ügymenet van folyamatban, így csak az után tudja majd az Emmi visszakövetelni a fennmaradó 210 millió forintot.

Csődbe mehet az ORÖ?

Ugyanakkor nem kizárt, hogy az ORÖ ezt a pénzt már nem fogja tudni kifizetni, és csődbe megy. A roma szervezet elnöke lapunknak korábban úgy nyilatkozott, nem tudják teljesíteni a visszafizetési kötelezettséget. Igaz, az elnök azt viszont tagadta, hogy csődbe menne a szervezet.

Hírdetés

A botrányos Híd a munka világába program Farkas Flórián korábbi ORÖ-elnök – jelenlegi miniszterelnöki biztos – vezetése alatt indult 2013-ban. A 75 százalékban uniós forrásokból finanszírozott program okán jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást. A gyanú alapján a forrásokat nem a célnak megfelelően használták fel, többek közt 200 millió forintért vásároltak székházat, irreális áron béreltek gépkocsikat, óriási összegeket költöttek informatikai és irodafelszerelésekre.

A roma vezetőket is felelősség terheli

Mindeközben tegnap a Miniszterelnökséget vezető Lázár János alig félreérthető módon Farkas Flóriánnak üzent a parlament európai ügyek bizottságának ülésén. A miniszter – Józsa István szocialista képviselő kérdésére válaszolva – azt mondta: óriásit vét, aki kisebbségi vezetőként eljátssza a bizalmat, és „pitiáner ügyek” oltárán föláldozza a roma integráció sokkal fontosabb ügyét. Ez azt eredményezheti Lázár szerint, hogy a társadalom feleslegesnek tartja majd az integrációra költött pénzeket. A miniszter jelezte: nemcsak a mindenkori kormányokat, hanem a roma vezetőket is komoly felelősség terheli a programok sikerességéért vagy sikertelenségéért. A bizottsági ülésen jelen volt Farkas Flórián is, ám nem szólt hozzá a témához. Az ülés után a Hír TV kérdésére „nagyon korrektnek” minősítette a tárcavezető szavait. Arra a fölvetésre, lemond-e miniszterelnöki megbízotti tisztségéről, azt felelte: nem, mert szerinte nincs oka rá.

A roma önkormányzat egyébként a fizetésképtelenség határára jutott. Megírtuk: a Dr. Hegedűs T. András Szakiskola alkalmazottjai hiába várták októberi fizetésüket, és a Tiszapüspöki Általános Iskola tizenhárom tanára és hat műszaki alkalmazottja sem kapta meg azt. Előbbi iskola ügyében döntés született: a következő tanévtől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ lesz a fenntartó. Noha az Emmi és az ORÖ képviselői keresik a megoldást a problémákra, úgy tudjuk, továbbra sem kaptak bért az érintettek. Ráadásul a Dr. Hegedűs T. András Szakiskola ügyében is nyomozás zajlik, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás gyanúja miatt folytat eljárást.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 11. 26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »