Elkezdődött: Az USA vámintézkedést vezet be az európai árukkal szemben

Elkezdődött: Az USA vámintézkedést vezet be az európai árukkal szemben

Az Egyesült Államok vámot vet ki több mint 7,5 milliárd euró értékű európai uniós árura arra válaszul, hogy az EU törvénytelen támogatásban részesítette a francia Airbus repülőgépgyártót. Az amerikai intézkedést a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) is jóváhagyta.

A vámintézkedés 10 százalékos behozatali illetéket vet ki az európai repülőgépekre és 25 százalékos illetéket az uniós mezőgazdasági és ipari termékekre – írja a Reuters hírügynökség.

Hírdetés

A büntetővámok elsősorban azokat az országokat célozzák, amelyek részt vesznek az Airbus repülőgépek gyártásában, tehát Németországot, Franciaországot, Nagy-Britanniát és Spanyolországot. Az amerikaiak vámmal sújtják az ír whiskyket, a francia borokat és a spanyol sajtokat.

Az Airbus inkorrekt állami támogatásáról szóló amerikai-uniós vita már 2004-től tart. A WTO határozata szerint mindkét fél megszegte a nemzetközi kereskedelmi egyezményeket (az amerikaiak is törvénytelen módon dotálták a Boeing gyárait). A WTO azonban egyelőre az amerikai büntetővámoknak adott helyt, az európaiaknak várhatón jövőre lesz esélyük elégtételt venni az amerikaiakon.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »