Elkezdődött az Igor Matovič leváltásáról szóló rendkívüli ülés – ÉLŐ

Elkezdődött az Igor Matovič leváltásáról szóló rendkívüli ülés – ÉLŐ

Elkezdődött az Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülés.

PERCRŐL PERCRE:

A legfrissebbek felül!

— Vélhetően nem kerül ma sor a szavazásra. Matovič bő 40 perce beszél, Sulík, Pellegrini, Mazurek és Šutaj Eštok biztosan jönnek még utána, sőt, még további képviselők is bejelentkezhetnek!

— A köztársasági elnök asszony is előkerült. Čaputová a koronavírus-járvány idején tanúsított magatartása miatt „érdemelte ki” Matovič haragját.

Szlovákiában legalább százezer nő van, aki jobb elnök asszony lenne Čaputovától.

– jelentette ki,

— Érdemes megfigyelni, ahogy egyre hosszabbra nyúlik a pénzügyminiszter beszéde, úgy kerül bele egyre több jellegzetes „nagyszombati” szófordulat és nyelvtani hiba.

— Pontokba szedve próbál meg leszámolni az őt ért vádakkal. Jelenleg bő félórányi beszéd után a tizenkettediknél tart, nem tudni, hány van még hátra.

Hírdetés

Ha ma nem születik döntés este hét óráig, holnap reggel kilenctől folytatódik a parlamenti ülés.

— Matovič most sem hajlandó elismerni személyes felelősségét, sőt, kijelentette, ez az egész ügy egyetlen ember bosszúhadjáratának köszönhető.

— A kormányfő után az ex-kormányfő kapott szót. Matovič igen indulatosan, időnként elcsukló hangon védi álláspontját. Pontokba szedve próbálja meg védeni saját igazát, nem ritkán személyeskedve. Előkerült beszédében a magyar kártya is, amikor arról beszélt, az SaS „magyar oligarchák” érdekeit védve nem engedte, hogy a Slovnaftra különadót vessen ki a kormány.

— Eduard Heger kormányfő is felszólalt korábbi főnöke védelmében. Heger szerint az energiaválsággal és az inflációval kellene most foglalkoznia a parlamentnek.

— Matovič vádbeszédjét korábbi koalíciós társa, az SaS frakcióvezetője, Anna Zemanová olvasta fel. Zemanová szerint a pénzügyminiszter fikarcnyit sem különbözik Robert Ficótól, ugyanis épp olyan lekezelően bánik az újságírókkal. Zemanová ezt követően hosszan sorolta, ki mindenkit sértett meg az ex-kormányfő az aktuális parlamenti ciklusban. Zemanová kijelentette:

Matovič hatalomgyakorlási módszerei súlyosan károsítják a szlovák demokráciát.

Alapok

A plénum először jóváhagyta, hogy szerdán 19 óráig tartson a vita, és ha addig nem fejeződik be a rendkívüli ülés, csütörtökön (szeptember 29.) reggel 9-kor folytatódik, szavazás pedig 11 órakor, vagy délután 17 órakor lehet.

Matovič leváltását az SaS kezdeményezte, 32 parlamenti képviselő támogatta az indítványt, a liberális párt képviselőin kívül Miroslav Kollár és Tomáš Valášek (mindkettő független), valamint a Hlas-SD kilenc képviselője.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke szerdán bejelentette, hogy pártja képviselői Matovič leváltására fognak szavazni. Ugyanilyen bejelentést tettek a Republika párt képviselői is. Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke azt mondta, az egész ellenzéknek „kutya kötelessége” Matovič leváltására szavazni, függetlenül attól, hogy ennek lenne-e hatása a kormánykoalíció további sorsára vagy sem.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »