Elkezdődött a tüntetés a Kossuth téren

Elkezdődött a tüntetés a Kossuth téren

„Sajtót! Szabadságot!” – ezzel a követeléssel szervezett tüntetést az MSZP a Mediaworks elé, a fővárosi Futó utcába. Civilek is tüntetést hirdettek a Kossuth térre: a Média 2.0 által meghirdetett esemény megívója szerint ez egy jelképes ügy, nem csak a Népszabadságról van szó.

Több ezren gyűltek össze a Kossuth téren, és folyamatosan érkeznek az emberek a tüntetésre – jelentette tudósítónk a helyszínről.

Szilágyi Ákos író az MNO kérdésére elmondta: nem tudja, hogy mikor lesz elegendő tiltakozás, „mikor termelődik ki az ellenméreg”. Akkora tiltakozás, mint amit a zsebre menő dolgok ki tudnak váltani, nem lesz – közölte. Mint mondta, „hideg társadalomban élünk”. Ha ez üzleti megfontolásból történt, miért így bonyolították? – tette fel a kérdést, és hozzátette: kemény csapás ez a szabadságra.

Szakács András, a Méltányosság Politikaelemző Központ eddigi elemzője szerint ez az eddigi legradikálisabb lépés a médiában, sokkal direktebb, mint az Origo esetében. Azonban kockázatos a Fidesznek most bármit is mondania, a történtek könnyen ráéghetnek – vélekedett. Hozzátette: mindez nagyon előkészítettnek tűnik a tulajdonos és a politika részéről, és most, közvetlenül a népszavazás után ez a döntés sokkal nagyobb indulatokat válthat ki, mint ha hetekkel később történt volna.

Hírdetés

Molnár: Nem hallgattathatják el a szabadság hangját

A Népszabadság lapkiadójának épülete előtt a Kossuth térinél kevesebb ember gyűlt össze – közölte a helyszínen tartózkodó tudósítónk. A tüntetésen Kunhalmi Ágnes azt mondta: legyen világos, a hatalomtól senki sincs biztonságban. Ilyen gyalázatnak nem lenne szabad előfordulnia. A Népszabadság felfüggesztése példátlan eset a rendszerváltás óta, Putyin szokott ilyet tenni.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke közölte: egy egykor erősnek tűnő hatalom most fél. Rájött, hogy nem lehet korlátlanul elköltött közpénzből fenntartott lapokkal sem megvezetni az embereket. 2016-ban nem lehet elhallgattatni a szabadság hangját. Több diktátor is megpróbálta, nem sikerült – fűzte hozzá.

A tüntetők gyertyát gyújtottak a lap emlékére, és elindultak a Kossuth térre.

Ismert, a kiadó Mediaworks szombaton felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig azért, hogy „valamennyi érintett ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »