Elkezdődött a Dél-Damaszkuszért vívott csata utolsó szakasza

Elkezdődött a Dél-Damaszkuszért vívott csata utolsó szakasza

Bejt Szahim, Babbila, Szidi Mikdad és Jalda teljes felszabadítását követően Damaszkusztól délre a szíriai kormánycsapatok az Al-Jarmuk menekülttábor, Takaddom és Hajar Al-Aswad északi részét megszálló ISIS terroristák elleni harcra összpontosították erőfeszítéseiket.

A Szíriai Arab Hadsereg, a Palesztin Felszabadítási Hadsereg, a Liwa Al-Kudsz (Jeruzsálemi Dandár) és más szövetséges paramilitáris egységek felszabadították az Oktatás-fejlesztési Központot, az Al-Asszad Bin Al-Furat Főiskolát, az ENSZ Segélyezési és Munkaügyi Szervezet (UNRWA) iskoláját, a Dzsazira körforgalmat és több pontot Hajar Al-Aswadban az ISIS terrorszervezet fegyvereseinek uralma alól. A fő összecsapások jelenleg a kormányerők és az ISIS terrorszervezet között a városháza közelében folynak.

Ugyanekkor a Szíriai Légierő szintén rombolta az ISIS terrorszervezet megmaradt erődítéseit a térségben.

Az ISIS terrorszervezet “Amak” nevű propaganda felülete szerint a Szíriai Arab Hadsereg 38 katonája meghalt a mostani összecsapások során Damaszkusztól délre.

Eközben az Orosz Katonai Rendészet egységei elkezdtek járőrözni Bejt Szahim, Babila, Szidi Mikdad és Jalda elővárosokban. Nem rég 8467 személyt, közöttük militáns csoportok 3283 tagját és 5184 hozzátartozójukat szállították el Aleppo és Idleb tartományok idegen megszállás alatt lévő részeibe a kormány és a militáns csoportok között megkötött megbékélési egyezmény értelmében.

Hátról házra, szomáról szobára szabadítják fel a dél-damaszkuszi kerületeket a terroristáktól:

Hírdetés

Az Orosz Fegyveres Erők szintén felderítést hajtottak végre a szíriai kormánycsapatok által ellenőrzött dél-nyugat aleppoi és délkelet-idlebi Tell Marak és Umm Szahridzs falvakban. A szíriai Al-Watan újság tudósítása szerint az Orosz Fegyveres Erők számos katonai megfigyelő pont (OP) létesítését tervezik ebben a térségben, hogy ellenőrizzék az Asztanában folytatott tárgyalásokon Ororszország, Irán és Törökország által kijelölt, úgynevezett deeszkalációs övezeteket.

Török megfigyelőpontok már létesültek a délnyugat-aleppoi Tal Al-Eiszben, a délkelet-idlebi Tell Tukanban és Sarmanban.

A kulcskérdés, ami tisztázatlan maradt, Dzsizr Al-Shughur város és az Al-Ghab-síkság feletti ellenőrzés. Ezeket a térségeket jelenleg a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű) terrorista koalíció uralja. A Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita fegyvereseire a deeszkalációs egyezmény nem vonatkozik. Habár Törökország és a vele szövetséges egyéb iszlamista csoportok nem tettek semmilyen erőfeszítést a terrorszervezet elleni harcra Nyugat-Szíriában. (Sok esetben inkább együttműködtek vele.) Tehát a Szíriai Arab Hadseregnek és szövetségeseinek kell majd foglalkozniuk az Al-Kaida irányítása alá tartozó vahhabita militáns csoportok felszámolásával, nem véve tudomást Törökország iszlamista vezetésének szándékairól, amelynek a mostani helyzet fenntartása az érdeke (magyarul szíriai területek megszállása a kurd veszélyre hivatkozva és a dzsihádista csoportok tartós jelenléte).

Május 13-án a militánsok és hozzátartozóik ötödik nagy csoportja távozott az észak-homszi Rasztan-síkságon lévő katlanból Idleb tartományba. A kontingens 1500 személyből állt. Az “Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának” (SOHR) nevezett, egy fős iroda szerint több mint 13000 militánst és polgári személyt szállítottak el a Rasztan-síkságról Idleb és Aleppo tartományok dzsihádista szervezetek által megszállt részeibe.

Meg kell jegyezni, hogy a militáns csoportok egy szélsőséges része Al-Hulaban még mindig visszautasítja a megbékélési egyezményt. Ammennyiben a helyzet nem változik, akkor a Szíriai Arab Hadsereg reguláris egységei és a különleges rendeltetésű a Tigris Alakulatok arra fognak kényszerülni, hogy katonai eszközökkel oldják meg ezt a problémát.

Az USA támogatta “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) folytatták a hadműveleteiket az ISIS terrorszervezet ellen az Eufrátesz-folyó keleti partján. Az USA támogatta milíciák mostanáig elérték a szíriai kormányerők ellenőrizte Al-Bukamaltól északra fekvő térséget és elfoglalták Baghuz Tahtani települést.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (South Front)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »