Elkészült – Kína elindítja saját nemzetközi fizetési rendszerét

Elkészült – Kína elindítja saját nemzetközi fizetési rendszerét

A Kínai Nemzetközi Fizetési Rendszer (CIPS – China International Payment System) kiépült és készen áll arra, hogy idén bevezessék.

Ezzel a renminbi (jüan) – Kína hivatalos fizetőeszköze – ismét egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy a dolláralapú kereskedelmet megkerülve és ezáltal gyengítve is annak pozícióját, globális fizetőeszközzé váljon.

A rendszer várhatóan szeptember-október környékén indul, a most zajló tesztüzem pozitív eredményeitől függően, de legkésőbb decemberben sor kerül a szakaszos bevezetés első etapjára. A CIPS elkészült, Kína megkezdte a rendszertesztelést 20 bankkal: 13 kínai pénzintézet és 7 külföldi bank helyi leányvállalata vesz részt a próbaüzemben.

Hírdetés

A CIPS ugyanazt a kodifikációs rendszert használja, mint a többi nemzetközi fizetési rendszer, ezen felül egyesíti azokat a különböző klíringház-rendszereket, amelyek a jüan-fizetéseket bonyolítják így a tranzakciók sokkal gördülékenyebbek és gyorsabbak lesznek, továbbá riválisává válhatnak az olyan nemzetközi fizetési szolgáltatóknak, mint a Mastercard vagy a Visa.

Kína ezzel a lépésével fizetőeszközét a nemzetközi kereskedés porondjára emelheti, mert így elérhetővé válik a dollár nélküli gyors és egyszerű, közvetlenül kínai pénznemben történő elszámolás határon átnyúló tranzakciókat illetően is.

A jüan így is az ötödik legtöbbet használt valuta a nemzetközi pénzpiacon a SWIFT-hálózat (SWIFT – Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság) adatai szerint. Míg 2013-ban a teljes fizetések 0,63 %-át tették ki, addig ez az arány 2014 végére már 2,17 %-ra nőtt.


Forrás:deres.tv
Tovább a cikkre »