Elkészült a Római Birodalom határainak világörökségi nevezése

Elkészült a Római Birodalom határainak világörökségi nevezése

BUDAPEST. Elkészült a Római Birodalom határai (limes) világörökségi nevezésének négy országot – Magyarország mellett Németországot, Ausztriát és Szlovákiát – érintõ közös nevezési dokumentációja – közölte a magyar miniszterelnökség.

A Duna mentén húzódó határvonal magyarországi szakaszát 65 helyszín képviseli, két légiós tábor, számos segédcsapattábor, õrtorony és egyéb katonai létesítmény, több polgári település, valamint az ezeket összekötõ limes-út néhány szakasza.

A nevezés ilyen formában való elkészítését több éves tárgyalás elõzte meg az UNESCO Világörökségi Bizottságával és az ICOMOS képviselõjével. Ezek eredményeként a római limes világörökségi nevezésében érdekelt tíz európai ország elkészítette a Római Birodalom teljes, mintegy 6500 kilométer hosszú határának a komplex bemutatását és nevezési tervét, kiemelkedõ egyetemes értékeit felsorakoztató tematikus tanulmányt, amelyet a Világörökségi Bizottság idén júliusban Krakkóban tartott ülésén elfogadott.

Hírdetés

Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Németország az ICOMOS javaslatára egyesítette korábban külön-külön készített nevezési pályázatát. A mostanra elkészített, egyetlen pályázattá összeolvasztott anyagot az osztrák fél szeptember végén eljuttatta az UNESCO Világörökségi Bizottságának elõzetes formai ellenõrzésre.

Az esetlegesen javasolt kiegészítésekre és módosításokra 2018 januárjáig lesz lehetõség, amikor a végleges pályázatot Magyarország fogja a társországok nevében is benyújtani mint önálló világörökségi nevezést.
 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »