Elkészült a néppárti recept a Fidesz jogainak csorbítására

Elkészült a néppárti recept a Fidesz jogainak csorbítására

Exkluzív: a Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentum szerint az EPP túlzó, szigorú és a tagpártok soraiban is példátlan reformötlettel szalámizná fel magát.

Az Európai Néppárt EP-frakciójában elkészültek a recepttel a Fidesz jogainak csorbítására. Túlzó és szigorú módon változtatnák meg a politikai csoport eljárási szabályzatát, ezentúl mindössze harminc képviselő elég lehet egész delegációk kizárásának kezdeményezésére. A kollektív bűnösség elve mellett beharangozták azt is, hogy ezentúl egyszerű többséggel lehet dönteni tagpártok kizárásáról és jogfosztásáról. A frakcióvezetés mindazonáltal állítja, hogy az eljárási szabályzat effajta, Európában is példa nélküli átdolgozása nem a magyar kormánypárt ellen irányul. A reformterv bizonyítja: a néppárt immár egy zsugorodó, frusztrált politikai tömörülés stílusát vette fel.

Az Európai Néppárt európai parlamenti (EP) frakciójában elkészült a működési szabályzat tervezett módosítása, amely immár valóban lehetővé tenné, hogy a kollektív bűnösség elve szerint akár egy egész nemzeti delegációt felfüggesszenek vagy kizárjanak a politikai csoport tagsága mindössze tizenöt százalékának kezdeményezésére. A szövegtervezetbe belekerült az is, hogy a szankcionálandó párt tagjai nem szavazhatnának az ügyükben. A néppárti frakció azt is egyértelművé tenné, hogy az ernyőpártbeli felfüggesztés automatikusan a frakcióbeli jogok felfüggesztéséhez vezet – derült ki a Magyar Nemzet birtokába jutott néppárti dokumentumból.

A jócskán átdolgozott eljárási szabályzattal a Fideszt akarják megregulázni. Szigorú, túlzó és példa nélküli reformot harangoztak be.

A néppárt még múlt év végén állított fel öttagú munkacsoportot az eljárási szabályzat felülvizsgálatára. Már ebben is zömében a magyar kormánypárttal szemben kritikus EP-képviselők vettek részt, például az osztrák Othmar Karas, aki akkoriban Deutsch Tamás frakcióból való kizárását is kezdeményezte.

Hírdetés

Kollektív bűnösség: megteremtik a lehetőséget egész delegációk kizárására

A politikai csoport működési szabályzatának reformja ennek megfelelően lényegében „recept” a magyar kormánypárt jogainak csorbítására, hiszen az EPP a kizárást és a tagság ideiglenes felfüggesztését is már-már nevetséges módon megkönnyítené.

Arra még van lehetőség, hogy a beharangozott tervezethez a tagok módosításokat javasoljanak, még mielőtt azt a frakció kétharmados többséggel elfogadja.

Utóbbira február végéig kerülhet sor. Noha a kizárásra és felfüggesztésre vonatkozó új szabályok látványosan a Fideszre íródtak, a frakcióvezetés azt következetesen tagadja. – Ez nem a Fidesz ellen irányul – hangzott el többször az e heti frakcióülésen.

Címfotó: Manfred Weber


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »