Elkészíttetnék a Madonna másolatát (Esztelneki ferencesek)

Elkészíttetnék a Madonna másolatát (Esztelneki ferencesek)

A közösség segítségét kérik az esztelneki ferencesek. Az 1750-ben – a csíksomlyói kegyszobor mintájára – faragott Esztelneki Madonna másolatát szeretnék elkészíttetni a közelmúltban felújított kolostor kápolnájába. A kegyszobor másolatát decemberben, a száz évvel ezelőtt Esztelneken pusztító tűzvész évfordulóján áldanák meg – írja közleményében az Erdélyi Ferences Rendtartomány.

A kéménytűzből keletkezett tűzvész 1921. december 22-én éjjel pusztított a felső-háromszéki Esztelneken. Leégett a ferences kolostor és a templom, szinte minden a lángok martalékává vált. Csak a sekrestyében maradt épen egy faliszekrény, illetve a liturgikus ruhák és edények tárolója. A templom romjai között „csupán egy Mária-szobor maradt épen, a toronyból a harangok teljesen leolvadtak, aminél semmi sem bizonyítja jobban a tűz rettenetes voltát” – áll az Esztelneki Kolostor Domus Históriájában.

Hírdetés

A csíksomlyói kegyszobor mintájára 1750-ben faragott esztelneki Madonna-szobor máig ismeretlen módon és okból a tűzvész után Futásfalvára került. Valószínű, hogy ebben szerepet játszott az is, hogy a ferencesek 1930-ban elhagyták Esztelneket, és csak 1936-ban tértek vissza. A futásfalvi Mária-szobor azonosságát az esztelneki szoborral az bizonyítja, hogy annak hátlapján a következő felirat olvasható: „felállíttatott 1750. január 1. az esztelneki kolostor részére. 75 forint volt az ára”.

„A tűzvész századik évfordulóján a megmenekült Esztelneki Madonna kegyszobráról szeretnénk egy másolatot készíttetni a közelmúltban felújított esztelneki ferences kolostor kápolnájába. A szobormásolat elkészítéséhez számítunk a jóakaratú és adakozó emberek segítségére” – mondta Kakucs Szilveszter esztelneki házfelelős.

Az adományokat az alábbi bankszámlaszámra lehet utalni: Ordinul Franciscanilor din Estelnic 527143 – Estelnic, Nr. 163, Jud. Covasna RON: RO13RNCB0127007532970001 EUR: RO29RNCB0127007532970004 SWIFT: RNCBROBU A bank neve, címe: Banca Comercială Română, Tg. Secuiesc, P-ța Gábor Áron nr. 17, Tg. Secuiesc, Jud. Covasna Az átutalás közlemény rovatában kérik feltüntetni: „Esztelneki Madonna”.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »