Elkerülhetetlen lesz a vakcinaútlevél az utazáshoz?

Elkerülhetetlen lesz a vakcinaútlevél az utazáshoz?

Egyre több az olyan ország, amely azt tervezi, hogy a korlá­tozások után a beuta­záshoz szükség lesz a vakcinaútlevélre, vagy olyan igazo­lásra, amely azt bizonyítja, hogy az illető már átesett a fertőzésen. De már van olyan is, hogy egyes orszá­gok között „buborékokat” alakíta­nak ki. Az oltási igazolás a nyári hónapokra generációs konfliktust is eredményezhet.

Közben Görögország és Izrael megállapodott, hogy egymás ál­lampolgárai szabadon utazhatnak a két ország között, egyfajta „bu­borékban”, a szabadság feltétele, hogy az utas már megkapta a má­sodik adag oltást. Az egyezséghez most Ciprus is csatlakozott, így már három ország állampolgárai érezhetik és élvezhetik a korona­vírus-járvány utáni szabadságot. Igaz, egyelőre még csak papíron létezik a megállapodás, a gyakor­lati megvalósításhoz azonban még néhány intézkedést meg kell hoz­ni (a jelenlegi szabályok ugyanis egyelőre nem teszik lehetővé a nemzetközi utazást a megálla­podást aláíró államokban), ám a három ország kormányfője sze­rint március végén már valósággá válhat az utazási buborék. A gö­rög kormányfő szerint hamarosan hasonló megállapodások szület­hetnek majd más államokkal is.

Hírdetés

Közben az Európai Bizottság el­nöke, Ursula von der Leyen is úgy nyilatkozott, hogy nyitott egy egységes, európai oltási iga­zolványra, és az ezzel járó szabad utazásra. Ám szerinte európai szintű szabályozásról majd akkor lesz érdemes vitát nyitni, ha már a lakosság nagy része megkapta a vakcinát.

Mivel jelenleg még lassan halad az oltás, így, ha az ütem nem gyorsul fel jelentősen, akkor könnyen el­képzelhető, hogy a nyári hónapok­ra – oltás hiányában – sokak szá­mára még nem lesz lehetséges az utazás. Járványügyi megfontolások alapján ugyanis szinte mindenhol az első fázisban az idősebbeket, a krónikus betegeket és a kockáza­tos területen dolgozókat oltják be, a 65 évnél fiatalabbak, akiknek nincs súlyos betegségük, csak az oltási folyamat végén kerül(het)nek sorra. Jelenleg még nincs e miatt generációs feszültség, ám ha több országban is bevezetik azt a szabályt, hogy a belépéshez szük­ség lesz vakcinaútlevélre, akkor az oltási sor végén lévők közül sokan azt érezhetik, hogy diszkrimináció áldozatai, mert önhibájukon kívül nem utazhatnak. Ahogy haladunk a nyár és a turisztikai főszezon felé, ahogy egyre több lazítást vezetnek be a kormányok, mind többet fo­gunk hallani erről a vitáról. De ha felpörög az oltás, akkor az sem ki­zárt, hogy már júniusban minden­ki számára elérhető lesz a vakcina, így újra beindulhat Európa és a világ turizmusa, ismét miénk lehet a(z utazás) szabadság(a).


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »