Elképesztő: pöttyös zebrát fotóztak

Elképesztő: pöttyös zebrát fotóztak

A zebrák egyedi csíkokkal születnek, amelyek különböznek egymástól, bár első ránézésre talán mégis egyformának látjuk őket. De mi történik akkor, ha egy újszülött zebrán foltok, nem pedig csíkok vannak?

A zebrák vastag, fekete-fehér csíkjai évtizedek óta lenyűgözik a tudósokat. A szakemberek úgy gondolják, hogy ez a fajta mintázat többek között taszítja a rovarokat, optikai illúzióként és álcaként szolgál a ragadozók megzavarására, miközben hathatósan csökkenti a testhőmérsékletet.

A csíkok emellett a társas viselkedésben is szerepet játszhatnak: a mintázatban található apró eltérések az egyedek elkülönítését szolgálják. Az egyedi csíkozás megfigyelése nem véletlenül óriási kihívás a kutatók számára.

Hírdetés

Épp ezért döbbentette meg annyira Antony Tira természetfotóst a látvány, ami a szeme elé tárult a kenyai Maasai Mara Nemzeti Rezervátumban: egy újszülött zebrát pillantott meg, amely testét azonban nem csíkok, hanem foltok borították.

Azonnal élesítette a fényképezőgépet és megörökítette a ritka egyedet. A fotói azóta vírusként terjednek a világhálón.

Először azt hittem, hogy a kutatók talán befogtak és átfestettek egy zebrát, hogy így jelöljék meg azt és ezzel nyomon tudják követni a vándorlását– mondta Tira a Nation online portálnak. – Annyira megdöbbentett a látvány, hogy teljesen zavarba jöttem, amikor az állatot először megláttam.

A mindössze egyhetes zebracsikó az első foltos példány, amit valaha regisztráltak a szakemberek. A következő hetekben fotósok és turisták tömege rohanta meg a területet, hátha ők is tanúi lehetnek a természet csodájának. De továbbra is felmerül a kérdés: hogyan lehet ez?


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »