Elképesztő összeggel támogatja a Fidesz-kormány Putyin Budapestre érkező bankját

Elképesztő összeggel támogatja a Fidesz-kormány Putyin Budapestre érkező bankját

A 444 Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők szeptember 11-ei, Varga Mihály pénzügyminiszterhez intézett írásbeli kérdése alapján azt írja, hogy

a magyar kormány 10 millió euróval támogatja azt a Budapestre érkező orosz pénzintézetet, amely a magyar közéletben KGST-bankként híresült el.

A magyar kormány egy júliusi kormányrendeletben döntött arról, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) magyarországi székhelyének létesítésével kapcsolatban tőkeemelést kezdeményez.

A pénzügyminiszter a törvényben biztosítotthoz képest 15 napos plusz határidőt kért a végül meglehetősen rövidre és semmitmondóra sikerült válaszhoz:

Hírdetés

„Az intézkedés javítja az NBB tőkehelyzetét, versenyképességét és elősegíti a magyar projektek és munkavállalók számának növekedését. A 2019 szeptemberében az NBB részére biztosított 10 millió euró összegű tőke-hozzájárulás növeli Magyarország NBB-ben való tulajdoni hányadát: az intézkedés révén Magyarország az NBB 2. legnagyobb részvényesévé vált, amely érdekérvényesítő képességeinket nagymértékben növeli.”

A portál emlékeztet arra, hogy az NBB egészen különleges garanciákat élvez majd Magyarországon, annak köszönhetően, hogy márciusban a fideszes kétharmad megszavazta, hogy a bank

  • teljes mentességet kapjon a magyar hatóságok felügyelete alól,
  • vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon és így az Európai Unióban.
  • A Vlagyimir Putyin orosz elnök által alapított bank tavaly év végén jelentette be, hogy Budapestre teszi át székhelyét, amit egy volt kémelhárító szerint az orosz állam jellemzően hírszerzés céljából használnak.

     


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »