Elképesztő magyarázattal állt elő a rendőrség

Elképesztő magyarázattal állt elő a rendőrség

Útvonal-biztosításként definiálta a rendőrség azt a 10-12 tagú sorfalat, amellyel Juhász Péter ellenzéki képviselőt vették körbe a rendőrök a Putyin elleni tüntetésen.

Egészen cinikus magyarázatot adott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Putyin-látogatáskor történt incidensre. Juhász Péter, az Együtt önkormányzati képviselője február 2-án a párt néhány aktivistájával arra várt, hogy elhaladjon előttük az orosz elnök konvoja. A terv az volt, hogy az elhaladó konvojt kifütyüljék. Juhász Péter élőben jelentkezett be az egyik közösségi oldalon, és folyamatosan videózta az eseményeket. Közvetlenül a konvoj megérkezése előtt tucatnyi rendőr indult meg felé, az egyik közülük arra szólította fel a képviselőt, hogy igazolja magát, majd a többi egyenruhás szinte teljesen körbevette őt. Egyedül a Juhász mögött lévő pad mellett maradt egy kis szabad hely.

Hírdetés

Portálunk még aznap kérdéseket küldött az ORFK-nak, amelynek tíz nap kellett ahhoz, hogy megmagyarázza a történteket.

Az ORFK szerint a „rendőrök útvonal-biztosítási feladatot hajtottak végre, és nem másokat vettek körbe”. Eleve érdekes, hogy Juhász Pétert egyszer sem említik meg a sajtóválaszban, hanem általánosságban fogalmaz az ORFK. Az igazmondással is hadilábon áll a rendőrség, hiszen a konvoj útvonalát egy másik rendőrsorfal biztosította, a videón is látható a kék egyenruhás rendőrök alkotta kordon. Az Együtt politikusát ugyanakkor láthatósági mellényben érkező kollégáik, a Készenléti Rendőrség egységei vegzálták. „Számomra teljesen egyértelmű volt, hogy én vagyok a rendőri igazoltatás célpontja, és nem tűnt úgy, hogy véletlenszerű ellenőrzésről lenne szó, hiszen pont akkor léptek oda hozzám, amikor a konvoj közeledett” – mondta az MNO-nak a képviselő. Juhász elmondása szerint szempillantás alatt karéjba zárták a rendőrök, és az egyik egyenruhás a személyi igazolványának átadására szólította fel. Arra hivatkozott, hogy az egész országban fokozott ellenőrzés van érvényben, és „közbiztonsági célból” történik az igazoltatás. Juhász Péter egyelőre nem tett panaszt a rendőrségen, a jogászával konzultál.

Az ORFK több kérdésünkre nem felelt, helyette a rendőrségről szóló törvény azon paragrafusát ajánlotta a figyelmünkbe, amely az igazoltatást szabályozza. E szerint a rendőr azt igazoltathatja, „akinek a személyazonosságát a közrend, a közbiztonság védelme érdekében, bűnmegelőzési vagy bűnüldözési célból, a tartózkodása jogszerűségének megállapítása céljából, közlekedésrendészeti ellenőrzés során, továbbá az igazoltatott vagy más természetes, illetve jogi személy és egyéb szervezet jogainak védelme érdekében kell megállapítani”. A videofelvétel tanúsága szerint a rendőrség alighanem az „egyéb szervezet jogainak védelme” érdekében cselekedhetett, ugyanis a közrendet semmi sem fenyegette, a kisebb füttykoncert pedig úgysem hatolt át a fekete autók páncélján. Azért a rendőrség biztosra ment.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »