Elképesztő látványt nyújt a hófödte Szahara

Elképesztő látványt nyújt a hófödte Szahara

Nyitókép: YouTube

Lenyűgöző mintákat rajzolt a lehullott hó a homokdűnékre a Szaharában, miután a hőmérséklet fagypont alá csökkent a térségben. A napokban készült fotók tanúsága szerint az Algéria északi részén található Ain Sefra városát és környékét fehér hótakaró borítja. A területen az elmúlt 40 évben csak néhány alkalommal esett hó.

Ismét havazott Algériában a szaharai város, Ain Sefra közelében, mely az Atlasz-hegység mentén fekszik, a sivatag északi szélén. A homokdűnéken fehérlő havat Karim Bouchetata fotós örökítette meg – írja az Independent. 

Az Atlasz-hegységben lévő település ezerméteres tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, és gyakran emlegetik a sivatag kapujaként is. Bár a hőmérséklet a világ legnagyobb sivatagában változó, hó és jég ritkán fordul elő. Az elmúlt negyven évben csak 1979-ben, 2017-ben, 2018-ban és tavaly láthattak fagyott dűnéket a helyiek.

Hírdetés

Snow falls across Sahara Desert in breathtaking photos of rare phenomenonhttps://t.co/T2p6lELSjt pic.twitter.com/XMBmVz0oBW — Daily Star (@dailystar) January 18, 2022

A lehullott hó mennyisége nagyon változó. 1979-ben annyi hó esett, hogy a városban leállt a forgalom, 2017-ben egyméteres volt a takaró, míg négy éve 40 centiméter volt a hó vastagsága.

Az ökológusok szerint a klímaváltozás lehet az oka annak, hogy egyre sűrűbben esik a hó a területen.

hirado.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »