Elképesztő képek érkeztek

Elképesztő képek érkeztek

Minden eddiginél részletesebb fényképeket küldött a Plútóról a NASA űrszondája. Az Új Horizont a korábbi feltételezésekkel ellentétben működőképes maradt és a jövő héten 12 ezer kilométerre közelíti meg az égitestet.

A NASA berendezése – az Új Horizont szonda – volt az első, amit kifejezetten azért indítottak útnak, hogy a Plútót vizsgálja. Akkor még azt gondolták, hogy a Naprendszer legtávolabbi bolygóját fogják tanulmányozni, de azóta a Plútó már nem is bolygó. „Most a finomhangolás zajlik, hogy a lehető legközelebb kerülhessünk az égitest felszínéhez és erre jelenleg minden esély meg is van” – mondta a Plútó-szonda misszióvezetője, Mark Holdridge.

Hírdetés

Az Új Horizont szonda 5 milliárd kilométert tett meg kilenc év alatt. Az utat hibernált állapotban töltötte és januárban kapcsolták be. Azóta fekete-fehér képeket készített az égitestről, de ahogy egyre közelebb ér, elkezd színes felvételeket is csinálni. Az első meglepetés, hogy a Plútó, a Marshoz hasonlóan vörös. „Egyre szebb képeket kapunk, egészen elképesztő. A tudóscsapat csorgatja a nyálát a képekre, olyan jók. Körülbelül hatszor jobb felbontás, mint amit valaha láttunk, de a végeredmény körülbelül 100-szor jobb felbontás lesz. Szóval az összes könyvet újra kell majd írni a Plútóról” – fogalmazott a projekt tudományos vezetője, Hal Weaver.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »