„Elképesztő árulásnak” nevezte Orbán tettét a Jobbik

„Elképesztő árulásnak” nevezte Orbán tettét a Jobbik

A Demokratikus Koalíció, az Együtt és a Jobbik is nemtetszését fejezte ki azzal kapcsolatosan, hogy Orbán Viktor megszavazta a menekültek kvóták szerinti elosztását tartalmazó záródokumentumot pénteken az EU-csúcson.

Orbán Viktor is megszavazta a menekültek kvóták szerinti elosztását tartalmazó záródokumentumot pénteken az EU-csúcson, ezzel „politikai celebbé” vált, aki alkalmatlan arra, hogy megvédje az országot – mondta Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke szombati sajtótájékoztatója után telefonon az MTI-nek.

Azt mondta: ezzel kiderült, hogy „az elmúlt egy évben tízmillió magyar embernek hazudott a kormányfő”, mivel a plakátkampányban azt mutatta be, hogy a kvóták szerinti elosztás káros, és nem enged be egy menekültet sem. A DK ügyvezető alelnöke szerint Orbán Viktor „átvert kétmillió embert, a saját támogatóit, akik aláírták a menekültek befogadása elleni aláírásgyűjtő ívet”. Ezzel a miniszterelnök „politikai celebbé” vált, aki csak plakátokon sikeres, nem képes arra, hogy Brüsszelben megvédje az álláspontját, és így az országot sem tudja megvédeni.

Molnár Csaba azt mondta, a brüsszeli sajtótájékoztatón egy újságírói kérdésre Orbán Viktor is elismerte, hogy megszavazta a döntést, és felhívta a figyelmet arra, hogy a záródokumentumot mindig egyhangúlag fogadják el a tanácsban. Kitért arra is: a DK szerint jó döntés született menekültügyben az EU-csúcson, amikor arról határozott az Európai Tanács, hogy megerősítik a határokat, és menedéket nyújtanak az Iszlám Állam elől menekülőknek. Így együtt érvényesül a biztonság és az emberség a döntésben – mondta Molnár Csaba.

Együtt: Nehezednek a kinti magyarok körülményei

Hírdetés

Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja szerint a magyar miniszterelnök döntése miatt is nehezednek a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok körülményei. Hajdu Nóra szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az Európai Tanács a kétnapos csúcstalálkozóján egyhangúlag döntött a brit reformtörekvésekről, ezen belül a nagy-britanniai munkavállalás kérdéséről és a migrációról. Hozzátette: a magyar miniszterelnök egyenrangú partnerként ült a tárgyalóasztalnál, és mindkét határozat egyhangúlag született meg.

Azt mondta: a miniszterelnök döntése miatt is nehezedni fognak a Nagy-Britanniában munkát vállaló magyarok körülményei, pedig sokan közülük azért hagyták el Magyarországot, mert „nem bírtak ebben a rendszerben élni”. Szerinte Orbán Viktor maga is elismerte, elfogadta azt a határozatot, amelyben szerepel, hogy végre kell hajtani a betelepítési kvótákról hozott korábbi európai döntéseket. Tette ezt úgy a miniszterelnök – fogalmazott Hajdu Nóra –, hogy korábban egy „szégyenletes kampánysorozatot” indított a nemzeti konzultációval a migráció ellen, és bejárták az országot azok „a fideszes önkormányzati kezdeményezések”, amelyekben felszólítják a kormányt, hogy tegyen meg mindent az európai uniós döntések „megtorpedózásáért”.

Jobbik: Orbán pálfordulást hajtott végre

A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök pálfordulást hajtott végre a menekültügyi kvóták ügyében azzal, hogy támogatta az Európai Tanács menekültek relokációjáról is szóló zárónyilatkozatát. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a kormányfő és kabinetje kettős beszédet folytat a kvótákról. Míg belföldön harcos retorikával kikel a kvóta ellen, és aláírásokat gyűjt, addig nemzetközi téren nem áll ki ezen álláspontja mellett – közölte.

A jobbikos képviselő „elképesztő árulásnak” nevezte, hogy Orbán Viktor nem akadályozta meg annak a zárónyilatkozatnak az elfogadását, amely szerinte 160 ezer menekült áthelyezéséről szól, akik közül 1300 érkezhet Magyarországra. Úgy tűnik, a miniszterelnök „elhagyta kétmillió ember aláírását” – fogalmazott Z. Kárpát Dániel a Fidesz aláírásgyűjtésére utalva, majd felszólította a kormányt, hogy a bevándorlási kvóta minden formáját utasítsa el, továbbá állítsa vissza a független határőrséget.

A brüsszeli EU-csúcson David Cameron brit kormányfő legtöbb vitát kiváltó követelését illetően olyan megoldás született, amelynek értelmében Nagy-Britanniában alapvetően négy, de szükség esetén akár hét éven át is korlátoznák az unióból újonnan érkező külföldi munkavállalóknak járó, foglalkoztatással összefüggő juttatásokat. Az intézkedésnek nincs visszamenőleges hatálya, nem érintheti az országban régebben dolgozó vendégmunkásokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »