Elképesztő adatok. A közgazdászok kiszámították mennyit zuhan az új autók ára megvásárlás után

Elképesztő adatok. A közgazdászok kiszámították mennyit zuhan az új autók ára megvásárlás után

Nyitókép: aaaauto.cz

„Az életben semmi nem számít akkora pénzpocsékolásnak, mint egy új autó megvétele“ – mondta nemrég a CNBC televíziónak az AE Wealth Management milliárdos alapítója, David Bach.

Az autót egy beruházástípusnak tartja, nem pedig egy egyszerű fogyasztási cikknek, amivel az A pontból a B-be el lehet jutni. Bach számításai szerint abban a pillanatban, hogy az autó elhagyja az eladó autószalonját, máris veszít az értékéből – az első évben 20–30%-át. Bach szerint öt éven belül az autó értéke az eladási ár felére csökken.

Bach szerint sokkal rosszabb, ha az autót nem készpénzre, hanem hitelre vesszük. „Miért kölcsönözne valaki pénzt olyasvalamire, aminek az értéke rögtön 30%-kal csökken?“

– tette fel a kérdést Bach.

Akkor mégis milyen autót vegyünk?

Bach tanácsa szerint a legideálisabb egy két-, illetve hároméves autó megvásárlása. Az ilyen autó viszonylag még újnak számít, az ára viszont az eredetihez képest a harmadával kevesebb.

David Bach empirikus véleményét a londoni University College közgazdásza, Richard Blundell új tanulmánya is támogatja. A használt autók áraival kapcsolatos adatok alapján azokat az okokat elemzi, amik miatt ezeknek az autóknak az értéke csökken.

A Dániából származó adatok alapján a londoni közgazdászok rájöttek arra, hogy az új gépkocsi az első évben az értéke 18%-át veszíti el, a másik évben a 8%-át, a további években pedig 2–5%-kal csökken az autó ára.

Hírdetés

Érdekes, hogy kilenc év után az autó értékcsökkenése teljesen leáll, s így az árát már többé-kevésbé megtartja.

Ennek a jelenségnek az okát, az ún. információs aszimmetriát George Arthur Akerlof közgazdász írta le a The Market for ‘Lemons’: Quality Uncertainty and the Market Mechanism című könyvében.

Citromok és cseresznyék

Az információs aszimmetriában arról van szó, hogy az eladó és a vásárló eltérő információkkal rendelkezik. A mi esetünkben az eladó a vásárlóval ellentétben ismeri az autója összes pozitívumát és negatívumát egyszerre.

Akerlof szerint ennek fényében a vásárló nem tudhatja, hogy az eladó „citromot“ (roncsot) vagy „cseresznyét“ (minőségi használt autót) kínál neki eladásra. Mivel a vásárló nem szívesen vesz zsákba macskát, ezért azt reméli, hogy az autó átlagos minőségű lesz, amiért csak áltagos árat hajlandó kifizetni.

Ez azonban elkedvteleníti a karbantartott autók tulajdonosait. S amennyiben nem fogadják el az autóért kínált alacsonyabb árt, a cseresznyét visszavonják a piacról, ami tovább csökkenti a vásárlók minőségi használt autóról szőtt elképzeléseit.

Szlovák valóság

Három évvel ezelőtt a Pénzpolitikai Intézet (IFP) elérhetővé tett egy egyszerű online számológépet, ami kiszámítja a használt autó értékét (tájékoztató jelleggel!).

Az IFP szerint a haszonjárművek (3,5 tonnáig) értéke az első év után 9%-kal csökken, míg a középkategóriás gépjárműveknél 14%-kal.

SME/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »