Elképesztette az ENSZ bizottságát Orbánék válasza az “apa férfi, az anya nő” indoklása kapcsán

Az ENSZ emberi jogi főbiztossága (OHCHR), a szervezet emberi jogok védelméért és alkalmazásáért felelős intézménye, azaz a szervezet által megbízott különleges jelentéstevők, csak az elmúlt két évben 13 alkalommal jelezték a magyar kormánynak, ha szerintük jogsértést követett el – írja a 444.hu.

Ezek a kritikák alapvetően nem szokták elérni a a magyar nyilvánosság ingerküszöbét, így az elmúlt években küldött jogsértésekre figyelmeztető levelek több mint felét rendre válasz nélkül hagyta Magyarország genfi állandó ENSZ-képviselete, ami diplomáciai körökben nem vetett túl jó fényt az országra.

Az utolsó ilyen levél 2020 decemberében érkezett, miután a kormány az országgyűlés elé tárta az örökbefogadás szabályainak szigorításáról, és a kilencedik alkotmánymódosításról szóló törvényjavaslatait. Ekkor az Orbán-kormányt arra figyelmeztette az ENSZ, hogy olyan törvényeket készülnek elfogadtatni a parlamenttel, amelyek alapvető jogokat sértenek, így arra kérték őket ezeket vonják vissza.

Valamiért ez a levél a kormányt szíven ütötte és a jól bevett szokásukat feladva rá három napra megküldték a választ, ami állítólag elképesztette a bizottságot. Orbánék ugyanis kihangsúlyozták, hogy fenntartják maguknak a jogot annak meghatározására, kiket tekint családnak, az “apa férfi, az anya nő” rész pedig pusztán “a biológiai igazság” és „nem jelenti bármilyen társadalmi csoport jogainak korlátozását”. A jelentéstevők ezt az érvelést „mélyen nyugtalanítónak” találták, ami szerintük egyértelműen kiforgatja a nemzetközi jog rendszerét.

Hírdetés

A válasz így folytatódott:

Magyarország Alaptörvénye ebben a szellemben határoz meg közös értékeket, amik áthatják az ország jogrendszerét, és egyben a természet megváltoztathatatlan törvényeit tükrözik

 

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »