Elkaszálta az Alkotmánybíróság a Balaton-parti védősáv beépítésének kivételező szabályait

Elkaszálta az Alkotmánybíróság a Balaton-parti védősáv beépítésének kivételező szabályait

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Magyarország egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló 2018. évi CXXXIX. törvény (Balaton-törvény) azon kivételező rendelkezéseit, amelyek különféle indokokkal lehetővé tették a Balaton-parti 30 méteres védősáv beépítését – derül ki az Ab honlapján pénteken közzétett határozatából.

Még tavaly augusztusban kért az Alkotmánybíróságtól utólagos normakontrollt az ellenzéki pártok 52 országgyűlési képviselője a természetes vizek védelmében, arra hivatkozva, hogy miniszteri és kormányrendelettel meg lehet kerülni a szabályokat, azaz be lehet építeni a Balaton közvetlen partszakaszát.

Most viszont az Ab egyhangúlag hozott határozatában megalapozottnak találta az ellenzéki politikusok erre vonatkozó indítványát.

Az alkotmányosságot védő és felülvizsgáló szerv azt írta: 

Hírdetés

“A támadott jogszabályszövegek az indítvány szerint nem biztosítják az állam Alaptörvényben előírt természetvédelmi kötelezettségét. A támadott rendelkezések a környezet védelmét szolgáló beépítési korlátozások alól adnak garanciák nélkül felmentést, visszalépve a korábbi, tartalmilag azonos szabályozásban meghatározott védelmi szintre. A delegált alapjogkorlátozási hatáskör következtében tehát megkerülhetővé válnak a törvényekkel szemben támasztott, alapjog-korlátozásra vonatkozó alaptörvényi követelmények.”

Az Alkotmánybíróság friss határozatában megállapította, hogy az Alaptörvényben foglalt egészséges környezethez való alapjogot és az ide tartozó kivételszabályokat kizárólag törvényi szinten lehet szabályozni, rendeleti úton nem. Kimondták ezenfelül azt is, hogy az eddigi szabályozás gyengíti az egészséges környezethez való alapjog garanciáit.

A támadott rendelkezések ezért alaptörvény-ellenesek, így azokat az Alkotmánybíróság jövőbeli hatállyal megsemmisítette

– tolmácsolták Balaton-törvénnyel kapcsolatos döntésüket.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »