Elkaphatták az amerikai bombafantomot

Elkaphatták az amerikai bombafantomot

Újabb csőbombákat találtak Amerikában, a címzettek ezúttal Cory Booker New Jersey-i szenátor, valamint James Clapper, a nemzeti hírszerzés volt igazgatója voltak. A szövetségi hatóságok közölték, őrizetbe vettek egy embert az ügy kapcsán.

Újabb csőbombákra bukkantak pénteken Egyesült Államokban, az egyiket Cory Booker New Jersey-i szenátornak, a másikat James Clappernek, a nemzeti hírszerzés volt igazgatójának címezték. A levélbombák hasonlóak voltak az elmúlt napokban neves demokrata párti személyiségeknek – közöttük Barack Obama volt elnöknek, Joe Biden volt alelnöknek és Hillary Clinton volt elnökjelöltnek – küldött szerkezetekhez – közölte a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

Eddig 12 csőbombát találtak az Egyesült Államokban.

A Bookernek és Clappernek a CNN hírtelevízió címére feladott csomagokat egy manhattani belvárosi postahivatalban találtak meg. Egy hasonló csomagot szintén a CNN New York-i címére küldtek korábban John Brennannak, aki Obama idején a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője volt.

A rendvédelmi szervek nevük elhallgatását kérő vezetői elmondták az AP hírügynökségnek, hogy az időzítővel és elemmel ellátott szerkezetek nem a nyitáskor robbantak volna. Egy postai adatbázis szerint a levélbombák többségét Floridából adták postára – közöltek nyomozók.

A bombák címezettjei között volt Obama, Hillary Clinton, a CNN és Maxine Waters kaliforniai republikánus politikus, valamint Robert de Niro színész, valamennyien Donald Trump amerikai elnök heves bírálói.

James Clapper kijelentette: nem lepődött meg, hogy gyanús csomag címzettjévé vált, és péntek reggel „hazai terrorizmusnak” nevezte az elnök bírálóinak küldött csőbombákat. Clapper „komolynak” nevezte a helyzetet, de hozzátette, hogy a bombák „nem fogják elhallgattatni a kormányzat bírálóit”.

Hírdetés

Clapper hangsúlyozta, hogy nem feltételez semmilyen közvetlen kapcsolatot Trump beszédei és a csomagok között. Hozzátette ugyanakkor, hogy az elnök a felelős az országban uralkodó „durva és kulturálatlan hangnemért”.

A csomagok országszerte feszültséget és aggodalmat váltottak ki, miközben a szavazók a november 6-i félidős választásra készüknek.

Donald Trump pénteken sajnálkozását fejezte ki, hogy a bomba-sztori nem előnyös a republikánusoknak a kongresszusi választások előtt, akik eddig jól szerepeltek a népszerűségi listán.

Őrizetbe vettek egy embert a szövetségi hatóságok pénteken a csőbombák ügyében – közölte az amerikai igazságügyi minisztérium. A gyanúsítottat Miami térségében állították elő – közölte a rendvédelmi szervek egyik nevének elhallgatását kérő illetékese.

A Reuters brit hírügynökség amerikai illetékesektől úgy értesült, hogy a férfi neve Cesar Sayoc, és 1962-ben született.

A nyomozás Florida déli részére és az ottani postahivatalokra összpontosul, eddig senki sem vállalta magára a levélbombák küldését, amit a hatóságok terrorizmusnak minősítettek.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »