Eljött a felelős kormányok ideje!

Eljött a felelős kormányok ideje!

Jövő hét hétfőn, november 30-án megkezdődik az ENSZ klímacsúcs Párizsban. Ennek apropóján a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) az „Üzenj Te is a párizsi klímacsúcsra” akciókörútja keretében készült lakossági fotó-üzeneteket tartalmazó könyvet adott át a parlament épülete előtt az illetékes hazai döntéshozóknak. Eljött végre a felelős kormányok ideje?
 

Az MTVSZ „Párizs felé” címmel gyűjtötte csokorba azokat az ajánlásokat, amelyeket most egy petíció és egy fotókönyv formájában átadtak a magyar állam és az Országgyűlés képviselőinek; jelesül Makai Martinának, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkárának, Kőrösi Csabának, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának a vezetőjének, illetőleg Sallai Róbert Benedeknek, a Magyar Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága elnökének.

„Párizsban a világ döntéshozói egy új nemzetközi éghajlatvédelmi megállapodásról döntenek. A jelenleg asztalon levőnél azonban nagyobb elköteleződés szükséges a klímaváltozás kordában tartásához és az energia forradalomhoz, azaz, hogy a ma még fosszilis alapú gazdaságainkat biztonságos, energiatakarékos és tiszta energiákon alapulóvá alakítsuk, amelyben a lakosoknak, közösségeknek érdemi beleszólásuk van energiaellátásukba” – jelentette ki az eseményt megnyitó beszédében Farkas István Tamás, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

Véleménye szerint a fejlett országok kormányainak nemcsak a harmadik világ államaival szemben kell méltányosságot tanúsítaniuk (pl.: hozzáférést biztosítani az erőforrásokhoz), hiszen ugyanúgy a hatékony klímavédelem alapvető pillére az önkormányzatok és a lakosság támogatása is az energia-rendszerváltásban, azaz a fogyasztáscsökkentésben és a megújulók fokozatos rendszerbe-építésében.
Az állam
Kőrösi Csaba kiemelte, hogy mind neki, mind pedig Áder János államfőnek sokat jelent az „Üzenj Te is a párizsi klímacsúcsra” kampány keretében összegyűjtött közel félezer ember üzenete, majd arra emlékeztetett, hogy ugyan még 1-2 évvel ezelőtt is egyfajta ezoterikus, futurisztikus jelenségnek tűnhetett a klímaváltozás, ma viszont már a mindennapi életünk része.
 
Miközben hallgattuk a korábbi ENSZ-nagykövet beszédét, rá kellett döbbennünk, az elmondottak és a látottak között némi kontrasztot fedezhet fel a figyelmes szemlélő. Ugyanis az MTVSZ rendezvényen látott molinót

már öt évvel ezelőtt is használta a környezetvédelmi szervezet

(akkor a klímatörvény elfogadása mellett kampányoltak). Tehát állami szinten az elmúlt félévtized során előre lépés nem történt, a KlíMAvédelmet! üzenet továbbra is aktuális.
 
Mindenesetre Kőrösi Csaba biztosította a hallgatóságát, hogy nyílt szívvel és tenni akarással néznek a párizsi klímacsúcs elé.
 


A kormány
A kormány képviseletében Makai Martina helyettes-államtitkár is a köszönetét fejezte ki az MTVSZ kezdeményezése kapcsán. Majd megszívlelendő módon kifejtette: a karosszékből nem lehet tenni semmit a már a napjainkban is tapasztalható klímaváltozás ellen. Mint emlékeztetett:

Hírdetés

a szélsőséges időjárás, amely elsősorban az egyenetlen csapadékelosztásban mutatkozik meg, Afrikától át Európáig érezteti a hatásait, hosszú aszályok, vagy épp pusztító árvizek formájában.

Makai Martina szerint ambiciózus a magyar kormány vállalása, mely során 2030-ig 40 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátását, azonban ez mindössze 4 százalékos csökkentést jelent a jelenlegi szinthez képest. Igaz, nemcsak hazánk próbál trükközni a számokkal. Elkeserítő, de az egyes országok úgynevezett hozzájárulási szándéknyilatkozataiból (INDC) kiderül, hogy az ambiciózus vállalások egészében még növekedést is generálnak.
 


A törvényhozás
Sallai Róbert Benedek is erre figyelmeztetett, amikor jelezte: a civilek már bizonyították az elkötelezettségüket, most itt az ideje, hogy a kormányok is tegyenek a klímavédelemért. Bár hozzátette azt is, tudja nagyon jól, hogy környezetvédelmi témákkal nem lehet választást nyerni (egyelőre – a szerk.). Azonban át kell törni ezt a politikai korlátot! – hangsúlyozta
 
Örömét fejezte ki ugyanakkor amiatt, hogy köszönthette a Köztársasági Hivatal képviselőjét is; mert így közvetve felkérhette arra Áder Jánost,

hogy ne csak szavakban álljon ki a környezetvédelem mellett,

hanem legyen kritikus a törvényalkotási folyamatban is. Ugyanis eddig még nem dobott vissza egyetlen olyan jogszabályt sem a parlamentnek, amely ezen törekvésekkel szembe ment volna.

(Végül is, Áder János egy olyan ország államfője, amely miközben atomerőművet építene és magánkézbe játssza az utolsó közösségi földvagyont is, nem rendelkezik önálló környezetvédelmi minisztériummal, így azért nehéz „zöldülni” – a szerk.).

Sallai Róbert Benedek végül úgy fogalmazott: az ígérgetések időszaka az elmúlt évtizedekben lejárt, helyette eljött a felelős kormányok ideje.
A nemzet
Kíváncsian várjuk. Azt pedig még inkább, hogy vajon az MTVSZ „újrahasznosított” molinóját öt esztendő múlva elő kell-e majd újra venni?


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »

Hírek

Legújabb hírek