Éljen Fico, a szlovák nemzet megmentője!

Éljen Fico, a szlovák nemzet megmentője!

Robert Ficóék a múlt héten szépen összegyűjtötték a tömeget. Többek között elmondták azt, hogy a szlovákok soha nem fognak fegyvert fogni az oroszokra!

Sajnos az orosz-ukrán konfliktus még mindig aktuális téma Szlovákiában is. Ráadásul terítéken az amerikai védelmi szerződés: mondani sem kell, hogy ez milyen komoly feszültséget okozott a szlovák társadalmon belül. Adja magát a kérdés, mi az oka a félelemnek, ha már több mint húsz éve a NATO tagja Szlovákia?

Sokan képtelenek elfogadni a tényt, hogy Szlovákia NATO-tagállam. A fanyalgók abban is bíznak, hogy az ország egyszer kilép majd ebből a szervezetből.

A fő indok pedig természetesen az, hogy a NATO-ra nincs szükségünk, az amerikaiak csak kárt okoznak a világban, Szlovákia pedig nem lehet igazán szuverén, és ha amerikai katonák érkeznek az országba, az csak provokációt jelent.

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, a szlovákok nagy része oroszbarát, Oroszországra pedig egyfajta testvérnemzetként tekintenek.

A pánszlávizmus valójában soha nem halt ki, az mindig is a szlovákok tudatában élt, és a hasonló eseményeknél ezek a hangok mindig felerősödnek. Akkor hogyan lehetett sikeres 2003-ban az a népszavazás, amely alapján Szlovákia csatlakozott a NATO-hoz?

Ráadásul ez volt az ország egyetlen sikeres népszavazása. A siker persze részben annak is tudható, hogy egybe volt kötve az uniós csatlakozást megerősítő népszavazással.

Abban az időben egészen más volt a korszellem, a mečiari izolációból mindenki a nyitott Európába kívánkozott.

Hírdetés

Akkoriban az emberek még egészen másképp szembesültek a politikával: még nem volt Facebook, nem lehetett hozzáférni mindenféle álhír-portálokhoz, amelyek mostanában nagyban befolyásolják a közvéleményt.

A manipulációnak és a befolyásolásnak azonban több módszere lehet. Ilyen például az a tüntetés, amelyet a múlt héten szervezett Robert Fico és csapata.

A szónokok között ott volt a marxista Ľuboš Blaha és a fiatal teheséges Erik Kaliňák is. Amikor megszólaltak, a tömeg szinte őrjöngött. Erik Kaliňák mindenkit arról biztosított, hogy ők nem az amerikaiak, hanem a szlovákok oldalán állnak, ezért térnek vissza hamarosan a kormányzáshoz. Blaha pedig szinte könnyezett, amikor azt mondta, hogy egy szlovák soha nem fog fegyvert fogni egy orosz ellen, akikre mindig lehet számítani, mert ők az igazi szövetségesek.

Robert Fico még el sem kezdte beszédét, de már mindenki éltetni kezdte őt. A volt kormányfő szerint a jelenlegi kormány csak a saját dilettantizmusát próbálja eltakarni azzal, hogy az amerikaiak „seggébe bújik”.

Fico biztosított mindenkit, hogy hamarosan vége lesz a szerencsétlenkedéseknek, és akkor jönnek ők, visszaáll majd a rend! A tömeg pedig tovább éltette Ficóékat!

Korábban úgy fogalmaztam, hogy Fico ébredezik. Ma már ott tartunk, hogy felébredt, és kész átvenni az ország irányítását. Ezt a legutóbbi közvélemény-kutatás is bizonyítja.

A Hlas után már a második helyen állnak Ficóék. Míg a Hlas támogatottsága 17,8 százalék, addig a Smernek 16,3 százalékos támogatottságot mért a Focus. Vagyis a Smert csupán egy százalék választja el attól, hogy ők legyenek a legerősebb párt az országban. Az a következtetés, miszerint Fico beindult, és akár az élre törhet, egyre valószínűbbnek látszik.

Pontosan tudja, melyek azok a témák, amelyekkel meg tudja szólítani a választóit. Az Amerika-ellenesség és a fenyegető háború pedig tökéletes alkalom arra, hogy a radikálisabb tábort is sikerüljön megszerezni.

Elég egy-két hasonló megmozdulás, és máris Fico mögé sorakozik be az elégedetlenkedők sokasága. A kérdés csupán az, hogy meddig képes elmenni?  Ha úgy adódik, kiléptetné Szlovákiát a NATO-ból is? Ezt a kérdést nyitva hagyom.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »