Elítéltek törték a jeget, és takarították a hordalékot

Elítéltek törték a jeget, és takarították a hordalékot

A Tisza felső szakaszán már megkezdték a jeges ár okozta károk utáni helyreállítást – Tiszaeszláron a tiszalöki börtön elítéltjei is segítettek a belvízvédelmi szivattyúk előtt megtisztítani a vizet az uszadéktól, de jeget is törtek. A rabok azt mondták: szívesen vesznek részt külső munkákon, mert ilyenkor kijöhetnek a szabadba és közben valami hasznosat is végezhetnek.

Egyre komolyabb gondot okoz a belvíz országszerte, de a Tisza környékén a mentesítést nehezíti az is, hogy a szivattyúk környékét is elérte a jegesedés, ráadásul a folyó hordaléka tönkre teheti a berendezéseket. Ezért is mentek a tiszalöki börtön elítéltjei Tiszaeszlárra, ahol a jeget törtek és eltakarították a vízről az oda nem való tárgyakat.

Hírdetés

Az elítéltek önként jelentkezhettek a munkára és ha megfeleltek minden feltételnek, akkor kijöhettek a börtönből erre a napra. „Jelenleg az elítéltek a belvízi védekezésben vesznek részt. Erre a munkára önkéntes jelentkezés alapján kerültek a fogvatartottak kiválasztásra, ami azt jelenti, hogy jóvátétel keretében, a szabad idejük terhére végzik ezt a munkát” – közölte Pappné Baranyi Edina főhadnagy, Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet sajtóreferense.

Az elítéltek is azt mondták, hogy minden ilyen alkalom jól jön nekik, mert ilyenkor legalább kiszabadulnak az intézetből és szabadban dolgozhatnak. „Jó azért kijönni az intézet falai közül, kint lenni a szabadban, egy kicsit dolgozni, kint lenni a friss levegőn és ezzel a belvízvédelemmel segít az ember azon, hogy itt a környezetben lévőknek a kertjeit, a földeket ne öntse el a víz, ne legyen belőle probléma” – fogalmazott egyikük.

A nap végére a rabok több köbméternyi faágat szedtek ki a vízből, majd miután már nem volt hordalék a szűrők környékén a szakemberek beindították a szivattyúkat és megkezdték a közeli belvizes területek mentesítését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »