Elítélték a Tomcatéket magukra hagyó rendőrt

Szolgálati kötelességszegés bűntette miatt pénzbüntetést kapott az a rendőr, akinek több mint negyven perces késlekedése miatt nem intézkedtek időben az egyenruhások a Tolvajkergetők egyik akciójánál, ami így végül tettlegességig fajult.

A Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa szolgálati kötelességszegés bűntettében bűnösnek találta azt a Pest megyei rendőrt, akinek mulasztása miatt tettlegességig fajult egy konfliktus a Tolvajkergetők nevű civil szerveződés és egy fiatal budakeszi illetőségű férfi között, aki előbbiek szerint eltulajdonított egy értékes lopott kerékpárt. Az ítélet által a rendőrre kiszabott retorzió százezer forint pénzbüntetés, melynek nem teljesítése esetén a terheltnek száz napot kell fogházban töltenie.

Tolvajt kergettek

A Tomcat néven ismert Polgár Tamáshoz köthető, akkoriban több százezres rajongótáborral rendelkező Tolvajkergetők csoport bevett módszere volt, hogy nyomkövetőkkel ellátott kerékpárt helyeztek ki közterületen, amikor pedig valaki ellopta a csalit, a nyomába eredtek, és visszatartották a rendőrség kiérkezésééig. Ilyen akcióba kezdtek tavaly áprilisban is, a bicikli 26-án éjszakára egy 26 éves budakeszi fiatalembernél, T. Andrásnál kötött ki, aki még aznap tovább is adta a sporteszközt.

Hírdetés

Tomcat és három társa felkereste az illetőt, aki – a későbbi jegyzőkönyvek, orvosi okiratok és a találkozásról közzétett videó szerint – erősen bódult állapotban, többféle szer hatása alatt volt. Mivel nem adta elő a biciklit, az önkéntes bűnüldözők rendőrt hívtak.

Nem jött a rendőr, elfajult a helyzet

Mint a mostani eljárásban kiderült, a vádlottak padjára ültetett segélyhívó-ügyeletes több mint 40 perc késedelemmel gondoskodott arról, hogy egyenruhás érkezzen a helyszínre, ahol az eltelt idő alatt előbb szóváltás, majd dulakodás alakult ki. Ennek következtében T. András orr- és arccsonttörést szenvedett, és az egyik tolvajkergetőnél is 8 napon túl gyógyuló sérülés alakult ki.

Ha a Tolvajkergetők által kihívott rendőrök időben értek volna ki, ez minden bizonnyal nem következett volna be. Úgy tudjuk, a terhelt elindított egy járőrt, de azt ismeretlen okból visszahívta még a kiérkezés előtt. A megbüntetett rendőr tudomásul vette a büntetését, így az jogerős.

Információink szerint a megsérült férfit a drogok hatása miatt kórházba szállítását követően a pszichiátrián kezelték. Az érintett Tolvajkergetők az ő vallomása alapján hónapokig voltak előzetes letartóztatásban, azóta pedig házi őrizetben várják ügyük bírósági eldöntését. Álláspontjuk szerint jogos védelmi helyzetben ütötték meg a sértettet, aki dührohamot kapott és rájuk támadt. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »