Elítélték a tökkelütött németet, aki saját hazájában integrálódott az iszlamisták közé

Elítélték a tökkelütött németet, aki saját hazájában integrálódott az iszlamisták közé

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezetben viselt tagság miatt elítéltek egy német állampolgárt pénteken Düsseldorfban. A Szíriából visszatért 25 éves fiatalember viszonylag enyhe büntetést kapott, mert segítette a hatóságokat további IÁ-tagok kézre kerítésében.

A német sajtóban Nils D.-ként azonosított férfi 2013 novemberétől csaknem egy évig tevékenykedett az Iszlám Állam szolgálatában. Volt például tolmács, és részt vett egy olyan különítmény legkevesebb tíz bevetésében, amelynek feladata a dezertőrök és feltételezett árulók utáni vadászat volt.

Hazájába 2014 októberében érkezett vissza. A német hatóságok akkor már tudtak róla, rögtön figyelni kezdték, és egyebek között a telefonja lehallgatásával gyűjtött adatok alapján tavaly januárban letartóztatták.

Végül négy és fél év börtönbüntetést róttak ki rá, de akár tíz évet is kaphatott volna a düsseldorfi tartományi felsőbíróságtól. Az ügyben eljáró bírói tanács vezetője az ítélet indokolásában kiemelte, hogy az Iszlám Állam szempontjából nézve árulásnak minősülő együttműködést kezdett a német hatóságokkal, értékes információkat adott át a szervezet működéséről, németországi kapcsolatairól és Szíriából Németországba visszatért tagokról, akik közül már öt ellen eljárást indítottak.

Hírdetés

Radikális iszlamista szellemiségét megőrizte, amikor visszatért Észak-Rajna-Vesztfália tartományi szülővárosába, és letartóztatása után is sokáig határozottan kitartott nézetei mellett. Fél év telt el, mire részletes vallomást tett. Azóta állítása szerint nemcsak az Iszlám Állammal szakított, hanem egyre inkább elfordul a szélsőségektől, és jelezte, hogy részt akar venni egy programban, amelynek célja kiugrott IÁ-tagok támogatása a társadalmi visszailleszkedésben.

A tartományi alkotmányvédelmi hivatal szerint a mintegy 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfáliában nagyjából 2500 szalafista él, háromnegyedük német állampolgár. Minden ötödik lehet hajlandó arra, hogy erőszak alkalmazásával érvényesítse elveit.

Nils D. az első a lohbergeri brigádból, aki "kipakolt".

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »