Elismerték: Nyugati pénzek nélkül januárban sem bért sem nyugdíjat nem tud fizetni az ukrán állam

Ha a Nyugat (értsd: Washington és Brüsszel) késlekedni fog az Ukrajnának szánt új támogatási csomagok odaítélésével, és azokat Kijev nem kapja már a jövő év elején, az azt jelentheti, hogy 12 millió ukrán nyugdíjas, 1,4 millió ukrán tanár és félmillió ukrán állami alkalmazott nem kapja meg a nyugdíját és fizetését. Erről Julia Szvirigyenko ukrán gazdasági miniszter beszélt a minap a Financial Timesnak nyilatkozva.

Szvirigyenko közlése szerint Ukrajnának a jövő évben (csak az állam működtetésére) 37 milliárd dollárnyi támogatásra van szüksége. A miniszter kifejezte abbéli reményét, hogy az EU (és/vagy az USA) februárig elfogadja Ukrajna több tízmilliárdos támogatási keretét, és márciusban hozzáférnek a pénzekhez.

Hírdetés

Egy nappal az interjú nyilvánosságra kerülése után Okszana Zsolnovics, ukrán szociálisügyi miniszter kijelentette, hogy Ukrajna akkor is képes lesz folyósítani a nyugdíjakat, ha a nyugat a közeljövőben nem fizeti ki a pénzügyi támogatásokat, viszont a a nyugdíjak valorizációja elmarad.

Megjegyezzük, Zsolnovics nem is mondhat mást, mert annak messzemenő társadalmi és politikai következményei lehetnek, ha az emberek elvesztik a bizalmat az államban és a nyugati partnerekben. Elég ha arra gondolunk, mi jutna eszébe katonák százezreinek a fronton akkor, ha az állam, amely közismerten korrupt, még azt a minimumot sem biztosítja be a katonák szeretteinek (szüleinek, családjának), ami elvárható lenne.

Körkép.sk, epravda.com.ua


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »