ELIOS – MÁTÉSZALKA

Folytassuk a mátészalkai ELIOS „botránnyal”, hiszen a múlt heti Magyar Nemzet (ugyan már!) címlapon hozta a mátészalkai ELIOS „botrányt”, olyan fantasztikus tételmondatokkal, miszerint az önkormányzat ezzel a szerződéssel (mármint a város közvilágításának korszerűsítése, tender nyertes: Elios Kft.) „hosszú távra eladósította a várost”.

Haladjunk sorjában, és ragaszkodjunk a száraz tényekhez.

Nézzük legelőször a közbeszerzési eljárás lefolytatásának folyamatát, időrendben: 

A közbeszerzési eljárást lefolytatta:

DFK CENTRUM KFT. – 1095 Budapest, Ipar u. 5. 

A műszaki ellenőrzést végezte:

HEPP VIKTOR e.v. – 4400 Nyíregyháza, Kárpátalja u. 8.

villamos mérnök, műszaki ellenőr 

Közbeszerzés nyertese: Elios Zrt. 

Alvállalkozóként a kivitelezést végezte:

Szatmár-Vill Kft. – 4700 Mátészalka, Dózsa Gy. utca 175. 

/Egyébként nem csak a kivitelezést végezték el, hanem azóta ők látják el Mátészalka teljes közigazgatási területén a közvilágítás üzemeltetését, javítását, karbantartását stb, szóval gyakorlatilag „maguknak” szerelték fel a lámpatesteket, így kizárt a szándékos vagy véletlen rossz minőségben kivitelezés, hiszen tudták, hogy ők üzemeltetik majd a frissen felszerelt közvilágítási rendszert./ 

Alvállalkozó tervező: KEMPF GÉZA – 7630 Pécs, Pécsváradi út 10. 

Hírdetés

A megvalósíthatósági tanulmányt készítője:

Sistrade Kft. – 1255 Budapest, Pf. 4. 

A közvilágítás korszerűsítéséhez Mátészalka Város Önkormányzata nagyon kedvező finanszírozású hitelt vett fel.

Az előkészítés során a pénzügyi bizottság (élén Kövendy Zsolt MSZP-s képviselővel) egyöntetűen támogatta a korszerűsítésről és a hitelfelvételről szóló határozattervezetet.

A testületi ülésen már Kövendy Zsolt (MSZP) nem volt jelen, ugyanúgy mint az egyik jobbikos képviselő (Katona Péter) sem, azonban a másik jobbikos (Szathmári Lajos) képviselő és a jelenlévő fideszesek egyöntetűen, 8 igen szavazattal támogatták a korszerűsítésről szóló tervezetet és a hitelfelvételt.

Külön érdemes megfigyelni, hogy ez az aljas mátészalkai önkormányzat nem volt rest egy mátészalkai céget megbízni a kivitelezéssel és üzemeltetéssel – hát mi ez, ha nem bűnös összefonódás, sőt, patriotizmus!

Az önkormányzat hat évre vett fel hitelt, nagyon kedvező feltételek mellett. A hat éves futamidő nem hogy nem hosszú táv, de még középtávnak is rövidke – persze, csak akkor, ha közgazdaságtanról, pénzügyekről, bankügyletekről van szó, kampány esetén maga az örökkévalóság.

Mindenesetre azt is érdemes tudni (már megint az átkozott tények!), hogy Mátészalka városa ma, hiteltörlesztéssel együtt(!) évi 80 millió forintot fizet a közvilágításáért. Ez az összeg az előző, szocialista városvezetés által megkötött szerződések alapján évi 96 millió forint volt, vagyis 16 millióval több. Ilyen bűnösen pazarló a jelenlegi, Fidesz-KDNP vezette város. Csak évi 16 milliót spórolnak a korszerűsített közvilágítással!

Igaz, ez csak a hitel visszafizetéséig lesz így (tudják: hosszú táv!). Ugyanis, amint a város visszafizette a korszerűsítésre felvett hitelt (öt év múlva), a közvilágítás éves díja azonnal a felére fog csökkeni.

Összegezve, a jelenlegi költségek a hitel törlesztésével együtt sem érik el az előző 10 évben fizetett (a 2006-ban az MSZP-s polgármester, Bíró Miklós által 10 évre vállalt összeget, ha azonban 5 év alatt a hitelt a város visszafizeti, fele annyit fog fizetni a közvilágításért, mint annak előtte (havi 8 millió – havi 4 millió).

Ja! Nézzünk egy kis politikai szálat!

A mátészalkai DK-jelölt és a szoci-jobbikos suttogó propaganda most azt suttogja, hogy a városvezetés eltitkolta az ELIOS szerződéseket, és vajon még mit titkolhatnak el?

Nos, a városvezetés olyannyira eltitkolta ezeket az „érzékeny” adatokat, hogy például a most megjelent Magyar Nemzet (ugyan már!) cikkben mindent az önkormányzat honlapjáról szedtek le.

S akkor álljon itt még egy kis érdekesség, a tisztánlátás végett:

Van Mátészalkának egy afféle „leleplező” portálja, a Mátészalka-Leaks, akik már tavaly bejelentették, hogy tőlük retteg a Fidesz, mert ők aztán most jönnek, és majd mindent jól lelepleznek. Négy szerencsétlen hülye készíti ezt a „leaks”-et, akikről szintén még tavaly megírta az igazi Wikileaks, hogy ők az egyik „civil” szervezet abból a százból, amelyet Soros bácsi fizet (s mint ilyen, persze rendeli a zenét is). No, ez a mátészalkai leaks tavaly elkérte a tendert az önkormányzattól, nyilván a leleplezés végett. Aztán megszavaztatták olvasóikat, hogy szerintük milyen az a tender, és olvasóik (biztos nagy fideszesek!) hatvan százaléka azt mondta, hogy ez bizony egy nagyon jó tender, és kifejezetten előnyös a városnak. De most kapaszkodjanak meg: maga a mátészalkai leaks portál (Gyuri bácsi pénzéből) is azt írta, hogy ők a maguk részéről ezt a tendert kiválóra értékelik.

Ebből is látszik, hogy néha szőr kerül a karburátorba, és elhatalmasodik a Valóság nevű nagybátyánk.

Azóta mátészalka leaksék kiköszörülték a csorbát, és eltüntették portáljukról ezeket az írásokat. Nyilván szólt Gyuri bácsi, hogy nem ezt várja a pénzéért, meg aztán, kampány is van. (Még jó, hogy nekem megvan elmentve az egész cumó…)

Amúgy nem fogják elhinni, de éppen ma újabb két személy kért „közérdekű adatigénylés” keretében adatokat a mátészalkai közvilágítással kapcsolatban. Kiváncsian várjuk, kik lehetnek ők.

Mindenesetre szinte biztos, hogy Csomáliné Rácz Erika, a DK jelöltje nincs közöttük. Ő ugyanis állandó segélyezettje az önkormányzatnak, így nyilván meg van elégedve a ténnyel, hogy Mátészalka városa fele annyit fizet ezentúl a közvilágításért, mint fizetett a szocialista Bíró Miklós idején, tíz évre megkötött szerződés alapján, és így az ő segélyére is egészen biztosan jut pénz a jövőben is.


Forrás:badog.blogstar.hu
Tovább a cikkre »