Elie Wiesel Nobel-békedíjas holokauszttúlélő halálának margójára

 

1944-ben miután a német hadak megszállták Magyarországot, Hitler egyik legbuzgóbb hívének, Eichmannak irányításával megkezdődött a vidéki zsidóság deportálása. Az egyik első transzport az akkor Magyarországhoz tartozó Észak-erdélyi Máramarosszigetről (Sighetu Marmației, Románia) indult. A helyi gettóból vitték el sokadmagával a 15 esztendős Eliezert.

 

A később Elie Wiesel néven híressé lett írót. Birkenauba, majd onnan Auschwitzba, Bunába, Buchenwaldba hurcolták. 1945. április 11-én élte meg a Buchenvaldi tábor felszabadulását. Egy párizsi árvaházban találkozott a borzalmakat túlélő két nővérével. 1958-ban itt megjelent „Az éjszaka” című művében írta le a derűs színekkel nem ábrázolható krónikáját. A 20. század mélységesen szomorú időszakát ő nevezte először „Holocaust”-nak.

 

Elie Wiesel. Kép: Feiszt György facebook oldala

Hírdetés

 

1963-ban lett amerikai állampolgár. Feleségével alapította a széleskörű irodalmi tevékenységet folytató „Elie Wiesel Alapítvány az Emberiségért”, fórumot, amelynek keretében a világ aktuális erkölcsi kérdéseit tárgyalták. Alapító elnöke a párizsi központú „Kultúrák Univerzális Akadémiájá”-nak. Közel félszáz megírt műve neves díjakat nyert.

 

1986-ban a Norvég Parlament: „Az egyik legfontosabb szellemi vezető volt azokban az időkben, amikor az erőszak, az elnyomás és a fajgyűlölet rányomta bélyegét a világ arculatára” indoklással, ítélte neki a Nobel-békedíjat. 2002-ben, Máramarosszigeten, gyermekkori otthonában elkészült emlékhelyet híressé vált mondásával “Ne azt kérdezzék, hol volt Isten Auschwitzban, hanem azt: hol volt akkor az ember?!” nyitotta meg. A 87 éves Elie Wiesel elhunytát tegnap jelelnetették be.

 

 

Feiszt György, szombathelyi történész, levéltáros, politikus (facebook)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »