Elhúzódott a buli? 5 trükk, ami segít gyorsabban kijózanodni

Mindenképpen a felelős alkoholfogyasztás mellett állunk, de tudjuk, hogy egy nyári buliban időnként elszaladhat velünk a ló, és ennek másnap isszuk meg a levét. Ezek a trükkök segítenek, hogy ne vesszen teljesen kárba a vasárnap, ha szombaton egy pohárral többet ittál a kelleténél.

A víz pontosan olyan jó a ködös agy kitisztítására, mint a hidratálásra. „Az alkohol kiszárítja a szervezetet, ez pedig a részegség és a másnaposság sok tünetéért felelős” – mondja Zehra Siddiqui, Ryan Chelsea-Clinton független egészségügyi központ orvosi igazgatója. „Az alkohol hígításában is segít a víz.” Ha minden pohár alkohol után egy nagy pohár vizet is iszol, máris sokat teszel azért, hogy megelőzd a macskajajt – írja a bien.hu.

Nem érdemes csak az edzés utánra tartogatni ezeket a finomságokat! Egy alma-gyömbér-sárgarépa kombó tele van mindennel, ami segíthet a lehető leggyorsabban kijönni az alkoholos mámorból. „Attól függően, hogy mi van bennük, a turmixok valóban nagyszerűek” – teszi hozzá dr. Siddiqui. „Ananász, gyömbér, menta és kókusz – ez a személyes kedvencem, de gondolj a gyümölcsökre és zöldségekre, amelyek magas C-vitaminban és antioxidánsokban gazdagok. Ezek mind segíteni fognak.”

Hírdetés

Lehet, hogy megmozdulni sincs kedved, de ha nem vagy túl rosszul, egy kis testedzés jobbat tesz, mint a kanapén szenvedés. „Az edzés hatására a vér átáramlik a májon, így az gyorsabban méregtelenít” – mondja dr. Siddiqui. A Discovery Channel népszerű sorozata, a Mythbusters is azt találta egyébként, hogy a testmozgás segít csökkenteni az alkohol hatását, ellenben a kávéval, amit a műsorban teljesen hatástalannak találtak.

A Sydney-i és a Regensburgi Egyetem tanulmánya szerint az állatokba fecskendezett oxitocin, azaz a szeretethormon segített nekik gyorsan megőrizni motoros és agyműködésüket alkoholfogyasztás után. Az eredmények a PNAS-ban jelennek meg. Vagyis lehet, hogy a másnaposság miatti fejfájásnak éppen a szex mellett kellene szólnia, és nem ellene!

Ma még egyelőre csak terv, de lehet, hogy hamarosan egyetlen tablettával eltörölhetjük majd a rossz döntéseink – legalábbis az esti buliban, az alkoholfogyasztás mértékével kapcsolatos rossz döntéseink – következményeit. Az UCLA Henry Samueli School of Engineering and Applied Science csapata egy tablettán olyanon dolgozik, amely oxidázt tartalmaz az alkohol lebontására, egy másik enzimet pedig az oxidáz által okozott mérgek eltávolítására.

A Nature Nanotechnology folyóiratban megjelent tanulmány azt állítja, hogy a kapszula lényegében úgy dolgozza fel az alkoholt, ahogy a máj. „További kutatásokkal ez a felfedezés megelőző intézkedésként vagy az alkoholmérgezés ellenszereként használható” – mondja Yunfeng Lu, PhD, kémiai és biomolekuláris mérnök professzor a tanulmány szerzője egy sajtóközleményben. Lu nemrégiben arról számolt be, hogy a kezelés négy óra alatt 45 százalékkal csökkentette az egerek véralkohol-szintjét.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »