Elhúzódik a kormányválság Szlovákiában

Mégsem ért véget a kormányválság Szlovákiában. Csütörtökön még úgy tűnt, hogy az egészségügyi miniszter távozása elegendő lesz ahhoz, hogy tovább dolgozzon és a politikai viták helyett inkább a járvány elleni védekezésre figyeljen a négy koalíciós párt. Igor Matovic miniszterelnök a megállapodással végződő négypárti tárgyalás után, a sajtótájékoztatón mondott valami olyat, ami két liberális kormánypártnak nem tetszik.

Ilyen közel voltunk ahhoz, hogy szétessen a kormány. Ilyen közel” – így mutatta a szlovák kormányfő csütörtökön, hogy mekkora volt a veszély. Igor Matovič arról beszélt: bár nem ért egyet a döntéssel, de a koalíció megtartása érdekében lemondott egészségügyi miniszteréről.

„Mi ezzel a döntéssel megmutatjuk, hogy számunkra a nehéz pillanatokban is az a legfontosabb, hogy teljesítsük, amit az embereknek a választások előtt ígértünk. Mert ezt illik megtenni. Ugyanakkor az egészségügyi miniszter visszahívását a történelem legabszurdabb döntésének tartom” – fogalmazott Igor Matovič, szlovák kormányfő.

A liberálisok szerint ismét a nullánál tartanak

Hírdetés

Az már tegnap is gyanús lehetett, hogy a kormányfő nyilatkozata után a négypárti megállapodásról szóló bejelentés elmaradt. A Szabadság és Szolidaritás elnöke pénteken már arról beszélt: a miniszterelnök a sajtótájékoztatón elmondottakkal egyből meg is szegte az egyezségüket, így újra a nullánál tartanak.

„Személyesen is sajnálom ezt, mert az elmúlt napokban nagyon sok időt töltöttem Igor Matovič-csal, négyszemközt is. Azt hittem, hogy az egyezség megszületett, érvényes, és minden kormánypárt őszintén tartani akarja magát hozzá. De ez nem így van” – mondta Richard Szulík, aki szerint a hétvégén a párton belül tárgyalnak, és hétfőn közlik döntésüket a koalíció sorsáról.

Lemondott az egészségügyi miniszter

Közben pénteken, a hivatalosan még érvényben lévő megállapodás értelmében benyújtotta lemondását az államfőnek az egészségügyi miniszter. A köztársasági elnök átmenetileg Eduard Héger pénzügyminisztert bízta meg az egészségügyi tárca irányításával, aki próbálta menteni a helyzetet, és elnézést kért azoktól, akiket csütörtökön esetleg megbántottak.

Arról egyelőre nincs is hír, hogy mikor ülhet újra tárgyalóasztalhoz a koalíciós tanács.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »