Elhunyt Pápai Erzsi

Életének 83. évében elhunyt Pápai Erzsi Jászai-díjas színművésznő, Érdemes művész, a Nemzeti Színház Örökös tagja – írta a Színház.org.

Hírdetés

A portál felidézi, hogy Pápai Erzsi gyermekszínészként kezdte pályafutását: 1937-1945 között Lakner Artúr Gyermekszínházában játszott, és nyolcévesen már Nemecsek volt A Pál utcai fiúkban. Diplomájának megszerzésétől egészen 1989-es nyugdíjba vonulásáig a Nemzeti Színház művésznője volt.

Olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Major Tamás, Egri István, Babarczy László, Iglódi István, Marton Endre, Zsámbéki Gábor, Vámos László, Taub János. A Bánk bánban volt Melinda és Izidóra is, a Csongor és Tündében Ledér és Ilma, Móricz Rokonok című darabjában Linát, a Nem élhetek muzsikaszó nélkülben Pepi nénit játszotta. Legnagyobb sikerét Erzsébet királynőként aratta a Stuart Máriában, a hatvanas évek végén.

Sok filmben és tévéjátékban is szerepelt. Művészetének elismeréséül 1970-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1988-ban Érdemes művész lett. 2001-ben a Magyar Filmszemlén a legjobb női epizódszereplő díját kapta a Moszkva tér című filmben Boci mamaként nyújtott alakításáért.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »