Elhunyt Novák Ferenc koreográfus

Elhunyt Novák Ferenc koreográfus

Novák Ferenc, közismert nevén Tata halálhírét a család tudatta szombaton. A Kossuth-díjas, Nemzet Művésze elismeréssel kitüntetett koreográfus, rendező, etnográfus 93 éves volt.

Életének 94. évében szombat hajnalban elhunyt Novák Ferenc, közismert nevén Tata, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező, etnográfus, érdemes művész – tudatta a család szombaton.

A tájékoztatás szerint életét az utolsó pillanatig szellemi frissességben töltötte.

Novák Ferenc a Bihari János Táncegyüttes megalapítója, majd 1965-ben a Honvéd Együttes tánckarvezetője, 1975-től a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál művészeti vezetője, valamint a hetvenes évek végétől az amszterdami Folklór Táncszínház koreográfus-rendezője, 1982-től a Honvéd Együttes művészeti igazgatója.

Idén áprilisban a Táncháztalálkozón még több száz embernek tartott tánctörténeti előadást. A szakmája iránt szenvedély és felelősség fűtötte.

A tájékoztatás szerint generációja – többek között Martin György, Timár Sándor, a Pesovár testvérek – olyan történelmi jelentőségű etnográfusi munkát végzett el a XX. század ötvenes éveitől kezdve, ami csak Bartók és Kodály érdemeihez mérhető.

Hírdetés

„Túlzás nélkül a Kárpát-medence sokszínű néptánchagyományának fennmaradását köszönhetjük nekik. Novák Ferenc ezt a tradíciót a klasszikus színházi önkifejezés részévé tudta tenni:

  • Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál,
  • Csíksomlyói passió,
  • Kőműves Kelemen,
  • István, a király,
  • így hosszú pályája során nemzedékek sokaságával ismertette meg nemzeti kultúránk európai értékeit idehaza és világszerte. Személyében a hetvenéves Bihari János Táncegyüttes alapítóját, a három évtizeden át működő Honvéd Táncszínház megálmodóját és művészeti vezetőjét, a mai napig prosperáló Nemzeti Táncszínház kitalálóját tisztelhetjük.”

    Páratlan életműve, tapasztalata, tudása és kalandos élettörténetei nemcsak alkotásaiban, de barátaiban, tanítványaiban, családjában, gyermekeiben és unokáiban egyaránt továbbélnek.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »